Lange boten worden op 30 april geweerd uit een aantal smalle grachten in de binnenstad van Amsterdam.

De gemeente heeft een aparte vaarroute voor deze vaartuigen gemaakt omdat het extra druk op het water wordt vanwege de vaartocht die het koningspaar gaat maken, meldt de gemeente donderdag.

Overdag wordt het IJ klaargemaakt voor de vaartocht van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die 's avonds plaatsvindt. Het vaarverkeer op het IJ is daarom vanaf 08.00 uur gestremd voor de pleziervaart en vanaf 13.00 uur voor de beroepsvaart.

Onveilige situaties

Door de afsluiting van het IJ is het niet meer mogelijk om vanaf de grachten via het IJ rond te varen. De overgebleven vaarroutes in de binnenstad komen daardoor volgens de gemeente onder grote druk te staan.

Lange boten kunnen niet meer keren of uitwijken in een drukke en smalle gracht, wat tot onveilige situaties kan leiden. Daarom is een aparte vaarroute voor deze vaartuigen gemaakt.

Rondvaartboten

De aangepaste route geldt voor boten langer dan tien meter, waaronder rondvaartboten en andere passagiersschepen. Deze mogen op de dag van de troonswisseling niet invaren op een aantal vaarwegen in de binnenstad. Het gaat om de Prinsengracht, Rokin, Grimburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Oudeschans en Herengracht.

Boten die te lang zijn worden tegengehouden en teruggestuurd. Rederijen zijn op de hoogte gebracht over de maatregel.