Beatrix Wilhelmina Armgard wordt op 31 januari 1938 geboren op paleis Soestdijk. Zij is het eerste kind van prinses Juliana en prins Bernhard. Zij kiezen de naam Beatrix ('zij die geluk brengt') omdat ze ''deze zo graag een voorteken hadden willen laten zijn''. 

In mei 1940, bij het uitbreken van de oorlog, gaan haar ouders met haar en haar zus Irene naar Engeland, vanwaar Juliana met de kinderen doorreist naar Canada. Beatrix keert als 7-jarige in 1945 terug.

In Nederland wacht haar de werkplaats van Kees Boeke, een experimentele school die haar een leerachterstand oplevert. Beatrix kan toch naar het gymnasium. In 1956, het jaar waarin ze toetreedt tot de Raad van State, laat ze zich inschrijven aan de Leidse universiteit. Beatrix behaalt haar meesterstitel in 1961.

Al jong toont de prinses zich sociaal betrokken. In 1953 had ze haar nieuwe fiets al bestemd voor de slachtoffers van de Watersnood. Aan het hof zijn er dan andere problemen: koningin Juliana is in de greep van gebedsgenezeres Greet Hofmans.

Er wordt in beperkte kring al voorzichtig rekening gehouden met aftreden, hetgeen Beatrix op haar 18e al op de troon zou brengen. De kwestie wordt echter bezworen. In 1958 verkent zij Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname wordt ze voor het eerst ‘prinses Glimlach’ genoemd.

Drakensteyn

De prinses kiest kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche als eigen huis. Het is omgeven door een flinke tuin, waar ze in mei 1965 gearmd met een onbekende man gesnapt wordt. De man blijkt de West-Duitse diplomaat Claus von Amsberg te zijn. Nederland is in rep en roer, nu de troonopvolgster 20 jaar na de oorlog met een Duitser aankomt.

Het kabinet-Cals geeft dr. Loe de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opdracht een onderzoek in te stellen. Claus komt er gunstig uit. Koningin Juliana en prins Bernhard maken op 28 juni 1965 de verloving bekend van Beatrix met Claus von Amsberg, maar er breken nog stormachtige maanden aan. De tegenstanders van het huwelijk weren zich geducht. Eind 1965 gaat de Staten-Generaal niettemin akkoord.

Rookbommen

Het huwelijk wordt 10 maart 1966 gesloten in Amsterdam. Met pracht en praal, maar de Gouden Koets is op de route van het stadhuis naar de Westerkerk het doelwit van jongeren met rookbommen. Uit het huwelijk met Claus worden de prinsen Willem-Alexander (1967), Friso (1968) en Constantijn (1969) geboren. De ouders noemen hen het beste wat hun is overkomen. Behalve met de opvoeding houdt Beatrix zich in toenemende mate en in binnen- en buitenland bezig met de voorbereiding op haar taak als staatshoofd.

Ze vertegenwoordigt op 25 november 1975 in Paramaribo haar moeder bij de proclamatie van de onafhankelijkheid van Suriname. In 1976 lijkt het er even op dat Juliana wil aftreden, omdat Bernhard in opspraak is gekomen door een transactie met steekpenningen, de zogenoemde Lockheedaffaire. Deze, plus de Greet Hofmansaffaire, maken Beatrix totaal allergisch voor schandalen.

Krakers

Op de avond van de 42e verjaardag van Beatrix, 31 januari 1980, laat Juliana weten dat zij afstand doet. De inhuldiging op 30 april van Beatrix in Amsterdam wordt behalve door veel ontroering gekenmerkt door acties van de kraakbeweging onder het motto 'Geen woning, geen kroning'. Terwijl buiten de ME-sirenes loeien, wordt in de Nieuwe Kerk de inhuldiging nauwkeurig uitgevoerd. De 30e april zal Koninginnedag blijven, zo verrast Beatrix haar moeder.

Het is uit dankbaarheid aan Juliana en om praktische redenen. Beatrix kan op die manier privé en publiek gescheiden houden. Ze gaat met haar gezin in paleis Huis ten Bosch wonen.

Defilé

Dinsdag 16 september 1980 is de eerste Prinsjesdag van koningin Beatrix. De troonrede nieuwe stijl is nadrukkelijk bedoeld als een toespraak, niet alleen tot de leden van de Staten-Generaal, maar tot alle 14 miljoen mensen binnen onze grenzen, zo licht premier Dries van Agt toe. Ook Koninginnedag ontkomt niet aan een verandering.

Het defilé bij Paleis Soestdijk is van de baan. De koninklijke familie zal voortaan de dag in een of twee plaatsen in het land 'meevieren’. Het eerste jaar valt de eer te beurt aan Breda en Veere. De eerste staatsbezoeken voeren naar Luxemburg en België.

Kort voor het staatsbezoek in 1982 naar Groot-Brittannië druppelen de eerste berichten door over een ziekte van prins Claus. Begin oktober en eind november wordt Claus opgenomen in de universiteitskliniek in Basel in Zwitserland wegens klachten van depressieve aard.

Plicht

De koningin zet haar werkzaamheden - met de steun van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven - tijdens de ziekte van Claus onverminderd voort. Jaren tevoren had ze al eens gezegd dat bij haar de plicht altijd voorgaat. Toch was ze er voor hem. ''Zonder mijn vrouw had ik het nooit gehaald'', zegt de prins in 1984.

Om nieuwe depressies te voorkomen, besluit 'Den Haag' de prins meer inhoudelijk werk te geven. Hij gaat werken bij het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Ruim 6 jaar zal het redelijk goed gaan.

Beatrix lijkt altijd van ijzer. Wat er ook is, ze blijft glimlachen, ze blijft kordaat handelen. Dat toch ook Beatrix kwetsbaar is, blijkt in 1987: ze krijgt hersenvliesontsteking. In het Haagse Bronovo-ziekenhuis krabbelt ze op. Al missen ondervraagden vaak 'warmte', bij tal van opinieonderzoeken naar de monarchie komt Beatrix er telkens goed van af.

Haar 50e verjaardag, in 1988, wordt gevierd met een tv-portret. Beatrix noemt het ''soms erg frustrerend en moeilijk te accepteren'' dat ze met haar kennis van de Nederlandse samenleving niet echt iets kan doen. Het heeft haar ''nooit veel kunnen schelen'' hoe ze overkwam. ''Wel of ik het er inhoudelijk goed van afbracht.''

Paars

Ook in Nederland houden politieke ontwikkelingen de vorstin bezig. Nadat de pogingen in 1994 om een paarse coalitie te vormen zijn mislukt en een nieuwe informateur uit VVD-hoek wordt geadviseerd, benoemt Beatrix PvdA-leider Wim Kok tot ieders verrassing tot informateur.

Ze blijft wel binnen het staatsrechtelijke boekje. In 1996 komt haar omgang met het staatsrecht opnieuw in het nieuws. Ze mag politici 'aansporen', maar dat kan beter binnenskamers blijven.

In januari 1998 viert Beatrix haar 60e verjaardag op grootste wijze. Toch komt er meer en meer kritiek op Beatrix. Vooral als ze de jaarwisseling 1999/2000 in India doorbrengt, terwijl Nederland alles doet om een eventuele 'millenniumbug' op de vangen.

Daarmee verbleken alweer de beelden van Beatrix die nat wordt tijdens een orkaan op de Antillen, 6 weken ervoor. Haar legendarische kapsel gaat eraan: even lijkt Beatrix een gewoon mens.

Zorg

De familie vergt in die periode veel aandacht. Claus blijft hevig tobben en er is de zorg om haar hoogbejaarde ouders. Er is ook geluk. Zoon Constantijn trouwt en zorgt voor het eerste kleinkind, Eloise. Willem-Alexander trouwt op 2 februari 2002 na een hoop rumoer met Máxima Zorreguieta.

Hetzelfde jaar verliest Beatrix prins Claus die op 6 oktober overlijdt. In de lente krijgt Beatrix een nieuwe dreun: haar nichtje Margarita hangt de vuile was van de familie buiten in HP De Tijd. De dochter van prinses Irene voelt zich gedwarsboomd omdat haar familie tegen haar man Edwin de Roy van Zuydewijn is gekant.

Pijnlijk

In de zomer van 2003 kondigt Beatrix blij de verloving aan van haar zoon Friso met Mabel Wisse Smit. Het lachen zal het drietal vergaan. De onthullingen over het vermeende verleden van Mabel worden te pijnlijk, de premier voelt zich onvoldoende ingelicht en kondigt aan dat voor het huwelijk geen toestemming wordt gevraagd aan het parlement.

In 2004 verliest Beatrix zowel haar moeder (maart) als haar vader (december). Prins Bernhard zorgt postuum voor een akelige verrassing. Hij heeft uitgebreid met de Volkskrant gesproken voor een na zijn uitvaart te publiceren verhaal. Het meest opvallend daarin is de publieke erkenning van twee buitenechtelijke dochters.

In 2005, het jaar van haar zilveren jubileum, lijkt Beatrix als herboren. Ze wordt alom geprezen en veel zorgen zijn van haar afgevallen. In 2009 krijgt Beatrix te maken met een van de heftigste gebeurtenissen in haar leven.

Tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn probeert Karst T. in volle vaart de koninklijke bus te rammen, waardoor zeven omstanders om het leven komen. Ook de dader zelf overleeft het niet. Beatrix ziet het gebeuren vanuit de open bus.

Een zwaar aangeslagen koningin verschijnt later op de dag op tv om haar medeleven te betuigen met de slachtoffers en hun naasten. De dagen na de aanslag stijgt de populariteit van de Oranjes tot grote hoogte.

Fiscale constructies

De sympathie voor de koninklijke familie - en ook Beatrix - neemt later dat jaar snel af door nieuws over fiscale constructies via Paleis Noordeinde, een verhoging van de uitkering in tijden van economische crisis en het gedoe rond het vakantiehuis in Mozambique van Willem-Alexander en Máxima. Ook op de kersttoespraak is veel kritiek.

Beatrix is kritisch over contacten via internet en sms. Menigeen vindt dat ze niet met de tijd meegaat. In de Tweede Kamer groeit de afkeer tegen de deelname van het staatshoofd aan de regering.

Steeds meer politieke partijen hekelen de invloed van de vorstin bij de kabinetsformatie. In het najaar van 2010 spreekt een meerderheid van het parlement zich uit voor een ceremonieel koningschap.

Het koningshuis gaat tot ieders verrassing toch twitteren en Beatrix doet een tandje terug met haar werk. Ze legt minder bezoeken af in het land. De frictie met de PVV blijft. Wilders hekelt de hoofddoek die de vorstin in januari 2012 draagt bij een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Echte onzin, reageert Beatrix.

Een maand later krijgt zoon Friso een ernstig skiongeluk. Hij ligt inmiddels al bijna een jaar in coma. Beatrix zet moedig haar werkzaamheden voort, inclusief begin dit jaar twee staatsbezoeken. Daar prijst ze zich gelukkig dat ze over een uitstekende gezondheid beschikt. Van aftreden rept ze niet.

Aftreden Koningin Beatrix

Koningin Beatrix kondigt haar aftreden aan tijdens een toespraak op tv. © ANP
Prins Willem-Alexander en Maxima vertrekken met hun gezin bij de Eikenhorst. © ANP
De voorpagina's van de Nederlandse kranten met de aankondiging van de troonsafstand van koningin Beatrix. © ANP
Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat beeld schetsen Europese kranten van koningin Beatrix de dag nadat ze haar troonsafstand bekendmaakte. © ANP
Huis ten Bosch dinsdagochtend. © ANP
Koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Veenendaal. De koninklijke familie vierde de nationale feestdag dit jaar in Rhenen en Veenendaal. © ANP
Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander bezoeken het onderzoekscentrum Aquatic Science Centre op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore. © ANP
Prins Willem-Alexander en koningin Beatrix lachen met elkaar als de koningin muziek maakt tijdens een workshop in Mangazina di Rei, een cultuurpark op Bonaire. © ANP
Koningin Beatrix tijdens de opening van de nieuwe Hanzelijn. De koningin is de eerste officiele reiziger in haar eigen koninklijke trein. © ANP
Prins Willem-Alexander en koningin Beatrix houden vrijdag twee minuten stilte tijdens de herdenkingsdienst in theater Orpheus in Apeldoorn. In het theater is een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag.
Bij het theater Castellum in Alphen aan de Rijn, waar een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. © ANP
Prinses Mabel en koningin Beatrix voor aanvang van de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2012. Het is het eerste openbare optreden van de prinses sinds het skiongeluk van haar man prins Friso. © ANP
Prins Constantijn, koningin Beatrix, prinses Mabel en prins Willem Alexander komen aan bij het Landeskrankenhaus voor een bezoek aan Prins Friso. © ANP
Koningin Beatrix hanteert zaterdag een kwast in een speeltuin in Nieuwegein. De koninklijke familie stak vandaag de handen uit de mouwen in het kader van de vrijwilligersdagen NL Doet. © ANP
Koningin Beatrix draagt een abaya, een lang zwart alles verhullend gewaad, en een blauwe hoofddoek tijdens haar bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee in Abu Dhabi. Het bezoek aan de moskee is onderdeel van het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. © ANP
Koningin Beatrix in Apeldoorn bij het herinneringsmonument voor de slachtoffers van het koninginnedagdrama van 2009. © ANP
Koningin Beatrix wordt weggeleid van de Dam. De herdenking op de Dam in Amsterdam werd tijdens de twee minuten stilte korte tijd onderbroken. © ANP
De geschokte leden van het koninklijke huis arriveren in de bus op het terrein van paleis het Loo, nadat een auto in volle vaart door de mensenmassa heen reed die in Apeldoorn langs de kant van de weg stond voor Koninginnedag. © ANP
Koningin Beatrix, prins Johan Friso, daarachter prins Willem-Alexander en prinses Maxima, prinses Laurentien en prins Constantijn, gevolgd door de vijf zusters van prins Claus en geheel achteraan Mabel Wisse-Smit, vriendin van prins Johan Friso, betreden de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk in Delft. Het stoffelijk overschot van prins Claus is bijgezet. © ANP
Koningin Beatrix wordt bijgestaan door prins Johan Friso met het overlijden van haar man. Daarachter prins Willem-Alexander en prinses Maxima, prinses Laurentien en prins Constantijn, gevolg door de vijf zusters van prins Claus en geheel achteraan Mabel Wisse-Smit. © ANP
Willem Alexander en Maxima samen met Beatrix, Claus, Bernard en de bruidskinderen zaterdagochtend in het Paleis op de Dam. © ANP
Beatrix praat in het AMC met slachtoffers van de brand in Volendam. © ANP
Beatrix loopt met Wim Kok door het getroffen gebied van de vuurwerkramp in Enschede. © ANP
Koningin Beatrix feliciteert kroonprins Willem-Alexander met zijn beëdiging tot marineofficier. De prins is benoemd tot luitenant ter zee der 3e klasse. © ANP
Koningin Beatrix en prins Claus met hun hond Dushi, tijdens de zomer fotosessie in de tuin van paleis Huis ten Bosch. © ANP
Koningin Beatrix en prins Claus bij het verlaten van het paleis op de Dam in Amsterdam. © ANP
Staatsieportret van Koningin Beatrix en prins Claus. © ANP
Koningin Beatrix leest voor het eerst de troonrede voor. © ANP
Koningin Beatrix, prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard op het balkon van het Paleis op de Dam in Amsterdam na de abdicatie van koningin Jualiana. © ANP
De inhuldiging in 1980. © ANP
Koningin Juliana is prinses Beatrix in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam behulpzaam bij het ondertekenen van de abdicatie. © ANP
Na haar toespraak tot de Staten Generaal legt koningin Beatrix de eed af./Beatrix legt eed af. © ANP
Koningin Juliana en prinses Beatrix poseren op paleis Soestdijk tijdens een fotogelegenheid © ANP
Prinses Beatrix rijdt op een kameel tijdens een bezoek dat zij en prins Claus aan Mongolie brachten. © ANP
Kroonprinses Beatrix en haar echtgenoot prins Claus na hun kerkelijk huwelijk op het balkon van het paleis Op De Dam. © ANP
Beatrix en Claus met Willem Alexander. © ANP
© ANP
Familieportret van prinses Beatrix met haar man prins Claus en kinderen Willem Alexander en Johan Friso voor aanvang van de doop van prins Johan Friso. © ANP
Familieportret van prinses Beatrix met haar man prins Claus en kinderen Willem Alexander en Johan Friso voor aanvang van de doop van prins Johan Friso. © ANP
Beatrix met Willem Alexander in 1968 © ANP
Na de kerkelijke huwelijks- voltrekking van Beatrix en Claus ontploft onderweg een rookbom © ANP
© ANP
Het burgerlijk huwelijk tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg werd voltrokken in het stadhuis van Amsterdam. © ANP
Prinses Beatrix en Heer Claus von Amsberg gefotografeerd op een van de terrassen van het buitenverblijf van de koninklijke familie aan de Thyrrheense zee. © ANP
Prinses Beatrix stelt haar verloofde Claus von Amsberg voor, in de tuin van paleis Soestdijk © ANP
Beatrix wandelet met vriendinnen en collega-studenten door Leiden, waar ze studeert. © ANP
De kroonprinses Beatrix op de trappen van het filmmuseum bij haar eerste officiële bezoek aan Amsterdam. © ANP
Beatrix op skivakantie in het Oostenrijkse St. Anton © ANP
Winston Churchill in de tuin van Soestdijk met v.l.n.r. prins Bernhard, Winston Churchill, Beatrix, Margriet, Juliana, Irene, mevr. Chruchill en een hofdame. © ANP
Beatrix als twaalfjarig meisje © ANP
© ANP
Briefkaart van Beatrix en Irene © ANP
Teder moment tussen moeder en zoon. Prinses Beatrix met prins Willem-Alexander tijdens de doopplechtigheid op 2 september l967 in de St. Jacobskerk in 's'-Gravenhage © ANP