De tweede etappe van de Tour de France start zondag Utrecht. Maar wat betekent dat voor bezoekers en bewoners? Kunt u bijvoorbeeld nog met de fiets, bus of auto de stad in of uit? Een overzicht van praktische zaken die u moet weten als u in Utrecht bent voor de Tour.

Tweede etappe

Het startschot van de tweede etappe (een rit van 166 kilometer) wordt om 13.10 uur gegeven op de Croeselaan in Utrecht. De koers zal rond 13.45 uur officieel worden vrijgegeven (vanaf dat moment start de echte klassementswedstrijd) op ‘t Goylaan. Na 22,5 kilometer verlaat het peloton via Vleuten Utrecht en zet koers naar Oudewater. Omstreeks 17.21 zal er gefinisht worden op Neeltje Jans in Zeeland.

Op de kaart in de link hieronder vindt u de route van de eerste etappe, en het overzicht van de grote schermen in de stad.

Hoe laat komt het peloton langs?

Op de kaarten in de link hieronder kunt u gemakkelijk opzoeken hoe laat het peloton langs een bepaalde plek komt tijdens de  tweede etappe.

Jaarbeursgebied

Het Jaarbeursgebied is in Utrecht het hart van de Tour. Na de eerste etappe start ook de tweede hier. Het gebied is te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Ook vanaf een aantal transferia wordt naar dit gebied gependeld. Het gebied is grotendeels vrij toegankelijk.

Veiligheid

De organisatie maakt gebruik van crowd control, zodat er niet te veel mensen op een plek staan. Als het ergens te druk wordt, worden de nodige maatregelen getroffen, zoals het afsluiten van pleinen. Hulpdiensten kunnen altijd ter plaatse komen; de zogenoemde calamiteitenroutes blijven vrij.

Behalve politieagenten worden ook beveiligers, verkeersregelaars en Tourmakers ingezet. Ook zijn er extra EHBO-medewerkers/Rode-kruisposten aanwezig. Meer informatie over veiligheid is te vinden op de website van de Tour de France.

Hitte

De organisatie van de Tour de France roept het publiek op om maatregelen te nemen tegen de hitte. Zo worden bezoekers geadviseerd luchtige kleding te dragen, een pet op te doen, zichzelf goed in te smeren en regelmatig de schaduw op te zoeken en vooral veel water te drinken. Op drukke punten is gratis water beschikbaar.

Publieksfeesten

In Utrecht worden meer dan twintig publieksfeesten georganiseerd in de stad, zogeheten 'venues'. Hier is de Tour ook te volgen op een groot scherm. Op onderstaande link vindt u een overzicht van alle publieksfeesten in de stad.

Te voet

Woont u in of rondom het centrum van Utrecht, dan adviseert de gemeente om te voet naar het parcours of een van de publieksvenues te komen. Om het parcours over te steken worden enkele voetgangersbruggen aangelegd. Er staat er een nabij de Nachtegaalstraat en een bij zwembad Krommerijn. Ook zijn er twee onderdoorgangen, bij de Albatrosstraat en de Berenkuil.

Auto

Met de auto rijden in de stad wordt lastig. Een groot gebied wordt autoluw of zelfs autovrij. Utrechters en ondernemers hebben een speciaal vignet moeten aanvragen en moeten via uitgestippelde omwegen rijden. 
Meer informatie over de bereikbaarheid van alle wijken 

Bezoekers met de auto komen een groot gedeelte van de stad niet in. Zij kunnen hun auto parkeren in een van de transferia aan de rand van de stad. Vanaf daar kun je te voet en/of met pendelbussen (of tram) naar het parcours. Alle informatie daarover vindt u hier.

Parkeren

Langs het parcours mag op veel plaatsen tijdelijk niet geparkeerd worden. Ook zullen alle parkeergarages in het centrum zeer beperkt bereikbaar zijn. 

Voor een aantal parkeerplaatsen langs het parcours geldt een wegsleepregeling. Er zijn borden geplaatst waarop duidelijk staat om welke parkeerplaatsen het gaat.

Treinen

De NS zet tijdens het Tourweekend extra en langere treinen in naar Utrecht Centraal. Vanaf daar wijzen medewerkers en Tourmakers u naar het parcours. Ook vanaf de stations Utrecht Lunetten en Utrecht Overvecht zijn looproutes aangebracht naar het parcours. Meer informatie over de treinen vindt u hier.

Bussen

Zondag 5 juli is het vrijwel onmogelijk om met de normale lijnen te rijden. Ook dan rijden er tijdelijke, andere lijnen. Zondag duurt de Tourdienstregeling naar verwachting tot ongeveer 16.00 uur.

Van 3 juli 20.00 uur tot en met 5 juli 16.00 uur is busstation Utrecht CS Jaarbeurszijde afgesloten. Ter vervanging is een tijdelijk busstation ingericht op het Westplein. 

Ziekenhuizen

Voor alle bewoners is de spoedeisende zorg gegarandeerd en zijn het Diakonessenziekenhuis, UMCU en het Anthoniusziekenhuis bereikbaar. Wie een van de ziekenhuizen wil bereiken, moet wel rekening houden met een langere reistijd. De gemeente raadt Utrechters aan om hun auto te parkeren bij de Uithof en vanaf daar een bus richting ziekenhuis te pakken.