HOOFDDORP - Pierrick Fédrigo heeft maandag de vijftiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Fransman rekende simpel af met de Amerikaan Christian Vande Velde in een sprint-à-deux.

De twee bleken in Pau de sterkste van een kopgroepje dat lang vooruit reed. Thomas Voeckler legde beslag op plaats drie, voor de Deen Nicki Sörensen.

Het was de eerste keer sinds 2009 dat een vlakke rit (met hooguit één col van de derde categorie) in de Tour niet uitdraait op een massasprint.

Het peloton met geletruidrager Bradley Wiggins finishte op ongeveer twaalf minuten. André Greipel toonde zich de snelste in de sprint.

Vele aanvallen

De etappe was met 158,5 kilometer aan de korte kant. Misschien was dat de verklaring voor het extreem hoge tempo in het begin.

Werkelijk geen moment viel het stil, de ene na de andere aanval volgde elkaar op. Onder anderen Karsten Kroon, Frank Schleck en Alexandre Vinokoerov waagden een (vergeefse) poging om weg te komen.

De Noor Edvald Boasson Hagen maakte een breed gebaar met zijn armen om het peloton lam te leggen, maar er werd aanvankelijk niet geluisterd naar zijn smeekbede om een wapenstilstand.

Pas na ruim zestig kilometer kreeg een groepje de zegen van het peloton. Met drie renners (Voeckler, Fédrigo en Samuel Dumoulin) was Frankrijk goed vertegenwoordigd. De Belg Dries Devenyns, Vande Velde en Sörensen - na een achtervolging - meldden zich ook van voren.

De Sky-trein zette zich op kop van het peloton en liet de leiders begaan. Het gevolg was dat de voorsprong snel opliep naar zo’n negen minuten. Omdat de equipes van de sprinters geen aanstalten maakten om het tempo de hoogte in te jagen, was het al vroeg duidelijk dat de winnaar zich voorin zou bevinden.

Op dat moment had Kenny van Hummel de strijd al gestaakt. De Vacansoleil-renner had al een tijdje last van zijn maag. Acht van de achttien gestarte Nederlanders zijn nu uit de wedstrijd.

Op herhaling in Pau

De koplopers werken tot tien kilometer van de meet goed samen. Sörensen plaatste als eerste een demarrage, maar de Deen kreeg geen ruimte. Even later lukte het Fédrigo wel om weg te komen. De renner van FDJ-BigMat kreeg Vande Velde in zijn wiel.

Fédrigo had in de sprint werkelijk geen kind aan de Amerikaan, die niet eens leek aan te zetten. Twee jaar terug won de Fransman ook al een Tourrit in Pau.

Na de rustdag van dinsdag kunnen de klimmers weer aan de bak. De Pyreneeënrit van woensdag eindigt na een afdaling, donderdag is de finish wél bergop. Zaterdag staat een tijdrit van meer dan vijftig kilometer op de rol.

Bekijk alle klassementen