LUIK - Wout Poels vindt dat hij voor de start van de Tour de France nog niet te veel moet praten over het eindklassement. De 24-jarige renner is kopman van Vacansoleil-DCM.

Door Charlie Bootsman

"Maar ik moet alles nog ontdekken. Het is eigenlijk pas mijn tweede grote ronde. Vorig jaar was het zo snel afgelopen", zegt Poels, die de Ronde van Frankrijk toen door ziekte vroegtijdig moest verlaten en in de Vuelta al eens sterk reed.

Zijn teleurstellende optreden van 2011 spookt nog wel eens door zijn hoofd. "Ik heb er nog wel eens aan gedacht, maar dat moet ik nu niet meer doen. Het goede eraan is dat ik het al een keer heb meegemaakt, al die aandacht van fans en media."

Extra druk brengt het kopmanschap voor Poels niet met zich mee. “Ik heb me er wel een beetje op voorbereid. Natuurlijk gaan mensen veel van je verwachten en zijn er meer ogen op me gericht. Ik moet gewoon zorgen dat ik goed ben."

Meer troeven

Vacansoleil heeft met Lieuwe Westra en Rob Ruijgh meer renners die een goed klassement kunnen rijden. "Dat is alleen maar een voordeel. Ik krijg natuurlijk wel een mannetje mee als het nodig is, maar we hebben meer troeven. Als we ons maar voorin handhaven."

Naast de onderlinge concurrentie zijn er met Argos-Shimano en Rabobank nog twee Nederlandse teams actief in de Tour. "Dat is goed voor het Nederlandse wielrennen. Hopelijk is de meeste aandacht op ons gevestigd."