AMSTERDAM - Een gelegenheidsverzorger van de wielerploeg BMC zit sinds maandag in de cel nadat hij bekende dat hij in oktober 2009 tweehonderd doses epo probeerde België binnen te smokkelen.

Bij Sven S., de verdachte, werd maandag een huiszoeking verricht, meldt Het Nieuwsblad. Daarbij werden wel spuiten en naalden, maar geen dopingproducten gevonden. Volgens S. was de epo voor eigen gebruik.

De stimulerende middelen die ruim anderhalf jaar geleden werden ontdekt, waren afkomstig uit Nederland en moesten worden bezorgd bij een vrouw in Zonnebeke, een plaats in België. De eigenlijke bestemming was echter Sven S., die geregeld werkt als verzorger bij BMC.

Evans

BMC is de ploeg van de Australiër Cadel Evans, die eerder deze week aankondigde voor de eindzege te gaan in de Ronde van Frankrijk, George Hincapie en onze landgenoot Karsten Kroon, die niet mee mag naar de Tour de France. Zij allen koersten in 2009 nog niet voor BMC.

Het is het tweede dopinggeval dat in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk openbaar wordt gemaakt.

Dinsdag werd oud-renner Wim Vansevenant uit zijn functie van chauffeur bij Omega Pharma-Lotto ontheven nadat de douane een verdacht pakket met daarin ampullen van het diergeneesmiddel TB-500 aantrof.

Ook Vansevenant zei de prestatiebevorderende middelen voor eigen gebruik waren.