AMSTERDAM – De kersverse Nederlands kampioen op de weg Niki Terpstra was na afloop van zijn winnende race vooral trots. Op zijn rood wit blauwe trui en op zijn prestatie.

“Ik ben er trots op dat ik het blok van Rabobank heb kunnen kloppen. En dat ik straks in de Tour mag rijden in deze trui is echt prachtig”, zei hij in finishplaats Beek.

De renner van Milram was niet verrast door zijn prestatie. “Ik wist dat ik dit kon. Ik rijd het hele jaar al stabiel, maar er kwam geen uitslag uit. Ik zag Boom in de slotfase komen en wist dat ik moest aanzetten. Het is een spannend koersje geweest”, glunderde de nieuwe kampioen.

Ontgoocheld

Voor de nummer twee Pieter Weening betekende de zege van Terpstra een tweede teleurstelling in korte tijd. Onlangs kreeg hij te horen dat hij niet geselecteerd was voor de Tour de France door zijn ploeg Rabobank.

“Kansen als deze krijg je niet zo elk jaar. Ik heb zes, zeven keer het NK gereden en heb nooit voor een overwinning kunnen rijden. Ik ben wel boos, ja. Ontgoocheld. Dit is toch een domper”, zei hij.

Gegokt en verloren

Nummer drie Lars Boom liet na afloop weten dat hij 'gegokt en verloren had'. Met ploeggenoot Koos Moerenhout probeerde hij in de finale nog de koplopers Terpstra en Weening bij te halen. "Het was een ultieme poging en die is mislukt. Jammer."