Matteo Trentin heeft Omega Pharma-QuickStep zaterdag in Lyon de vierde ritzege bezorgd van deze Tour de France.

De Italiaan won de sprint van de kopgroep die de eenzame Julien Simon vlak voor de streep inrekende. Michael Albasini werd tweede in de veertiende etappe voor Andrew Talansky.

Mark Cavendish had al twee keer voor een dagsucces van QuickStep gezorgd. Tony Martin won de individuele tijdrit namens de Belgische formatie.

Trentin, die normaal gesproken een wagon is in de sprittrein van Cavendish, boekte zijn eerste ritwinst van dit seizoen.

Hoogerland

Achttien renners met onder meer Tejay van Garderen, Jens Voigt, Jan Bakelants en David Millar reden zaterdag bijna de hele dag voorop. Van de Nederlandse ploegen was alleen Argos-Shimano vertegenwoordigd met Simon Geschke.

De kopgroep kwam moeizaam tot stand. Vacansoleil-DCM, Euskaltel en Lampre misten de slag en reden hard op kop van het peloton om de vluchters terug te halen. Dat lukt echter niet en vervolgens knokte de achttien zich snel naar een comfortabele voorsprong. 

Johnny Hoogerland probeerde het leed voor Vacansoleil nog te verwachten. De Zeeuw, wiens eerste vlucht vlak na de start mislukte, deed een dappere poging zich ook bij de koplopers te scharen. Hoogerland naderde de koplopers samen met Damiano Cunego, die wel even moest lossen, tot een minuut, maar verder kwam hij niet.

Mont Ventoux

In de top van het klassement veranderde niets. Chris Froome behoudt de leiderstrui. De Brit reed net als nummer twee Bauke Mollema en nummer vijf Laurens ten Dam in het peloton, dat op ruim zeven minuten van de winnaar over de streep kwam.

Froome verdedigt zondag een voorsprong van twee minuten en 28 seconden op de Groninger tijdens de mogelijk zwaarste etappe van deze Tour. De renners moeten in de vijftiende etappe ruim 242 kilometer overbruggen en eindigen op de beruchte Mont Ventoux.

Bekijk alle klassementen