Bauke Mollema is de nieuwe nummer twee van het algemeen klassement in de Tour de France. In de volledige vlakke dertiende etappe zorgden waaiers ervoor dat het klassement flink op de schop ging. De Nederlander was de grootste winnaar, aangezien ook geletruidrager Chris Froome tijdverlies opliep.

In aankomstplaats Saint-Amand-Montrond sprintte Mark Cavendish uiteindelijk naar de winst, maar Mollema kwam samen met Laurens ten Dam, Alberto Contador en Roman Kreuziger als de ware winnaar over de streep.

De vier renners passeerden nummer twee Alejandro Valverde die op een cruciaal moment lek reed en bijna tien minuten verloor. Froome hield de schade beperkt tot een iets meer dan een minuut.

Mollema heeft in het klassement nog een achterstand van 2.38 minuut op Froome. Contador (2.45), Kreuziger (2.48) en Ten Dam (3.01) staan allemaal binnen schootsafstand van elkaar.

Waaiers

Voor de vrijwel volledig vlakke etappe werd een saai koersverloop voorspeld, maar de wind bleek een belangrijke factor te worden. Halverwege de etappe ontstonden er waaiers waar een aantal ploegen een flinke rekening voor moest betalen.

Aanvankelijk was de Nederlandse ploeg Argos-Shimano het eerste slachtoffer. Marcel Kittel, goed voor drie etappezeges, raakte op achterstand waardoor de Omega Pharma-QuickStep-ploeg van Mark Cavendish het gas flink opdraaide.

Precies op dat moment reed de nummer twee van het algemeen klassement, Alejandro Valverde, lek. Belkin zag de kans schoon en gooide meteen vrijwel de hele ploeg op de kop van het peloton om het gat met de Spanjaard zo groot mogelijk te maken, in een poging zowel Mollema als Ten Dam op te laten schuiven in het klassement. Froome en de nummer vier en vijf, Contador en Kreuziger, zaten op dat moment wel mee in het peloton.

Aanval op het geel

Met uitzondering van Nairo Quintana zakte de hele Movistar-ploeg naar achteren om kopman Valverde bij te staan. Even leek het erop of de Spanjaarden het gat met het peloton zouden dichten, maar het onophoudelijke kopwerk van Belkin zorgde ervoor dat Valverde flinke schade opliep in het klassement.

Onder leiding van Contador kwam er zelfs een aanval op de gele trui. Een trein van Saxo-Tinkoff sprong weg uit het peloton en kreeg Belkin en QuickStep mee in het wiel. Met de klassementsleider op achterstand was de oorlog in de koers compleet. Froome mocht dankbaar zijn dat de BMC en Katoesja bereid waren kopwerk te verrichten waardoor zijn achterstand beperkt bleef.

Het hoge tempo zorgde ervoor dat de 173 kilometer lange etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond in sneltreinvaart verliep. Zonder Kittel was het uiteindelijk Cavendish die de winst pakte voor Sagan. Mollema werd derde, Terpstra kwam als vijfde over de streep. Ten Dam kwam als achtste aan.

Bekijk alle klassementen