Lieuwe Westra is maandag vanuit het vertrek meteen ten aanval getrokken in de derde etappe van de Tour de France. De renner van Vacansoleil-DCM had na de neutralisatie slechts enkele meters nodig om uit het peloton weg te springen.

Aanvankelijk kreeg de 30-jarige Fries niemand mee, maar uiteindelijk waagden nog vier renners de overstap. Alexis Vuillermoz van Sojasun, rijdend met het hoogste rugnummer in de Tour (219), was de eerste die aansluiting vond gevolgd door Cyril Gautier (Europcar), Sebastien Minard (AG2R) en Simon Clarke (GreenEdge).

De Nederlandse ploeg Vacansoleil zat in de eerste etappe ook al in de aanval. Toen was de Spanjaard Juan Antonio Flecha mee. Ook in de tweede etappe probeerde hij aan te vallen.

Cols

De derde etappe is de laatste rit op Corsicaans grondgebied; tussen Ajaccio en Calvi moet het peloton 145,5 kilometer afleggen over glooiende wegen.

Onderweg liggen vier colletjes die meetellen voor het bergklassement. De top van de laatste berg, de Col de Marsolino, ligt op ruim dertien kilometer van de aankomst.

Op de eerste col van de dag, van de vierde categorie, pakte Clarke het enige punt in de strijd om de bergtrui. Ook op de tweede col kwam hij als eerste boven. Dat was er een van de derde categorie.

De aankomst in Calvi wordt al rond 16.15 uur verwacht.

Volg de 3e etappe via de liveticker

Bekijk alle klassementen