PARIJS - Floyd Landis is niet de enige wielrenner die tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk een positief plasje inleverde. Nog twaalf andere renners liepen bij de dopingcontrole tegen de lamp. Controleurs vonden verboden middelen in hun urine.

In tegenstelling tot Landis zijn al deze twaalf renners vrijuit gegaan. Ze konden een medisch attest overleggen. "De internationale wielrenunie (UCI) heeft op Landis na alle zaken gesloten. Dat is niet verwonderlijk, want het is de UCI die deze medische attesten heeft afgegeven", zei Pierre Bordry, hoofd van het Franse antidopingbureau CPLD.

Verbazing

Bordry vertelde vrijdag in de Franse krant Le Monde dat in totaal 105 renners in de Tour zijn gecontroleerd. "Zestien monsters van dertien atleten vielen positief uit." Hij sprak verder zijn verbazing uit over het grote aantal renners dat in het bezit is van een medisch attest, de doktersverklaring die de sporter toestemming geeft om verboden middelen te gebruiken tegen chronische aandoeningen. Astma is de meest voorkomende kwaal bij wielrenners.

Landis is in de afgelopen Tour betrapt op gebruik van het verboden hormoon testosteron. Zowel de A-test als de contra-expertise wees te hoge waarden aan van het spierversterkende middel.

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA moet zich nog over de zaak buigen. Landis hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd en raakt waarschijnlijk zijn Tourzege kwijt.