De vijfde etappe van de Tour de France biedt Mathieu van der Poel een goede kans op de ritzege. Met elf kasseistroken is het parcours zeer geschikt voor klassiekerspecialisten. Voor de klassementsrenners wordt het een spannende dag.

De vijfde etappe start om 13.35 uur in Lille (officiële start: 14.00 uur) en zal rond 17.25 uur eindigen in Arenberg. De miniversie van Parijs-Roubaix is 153,7 kilometer lang en het venijn zit in de staart. De 19,4 kilometer aan kasseien bevinden zich pas in het tweede gedeelte van het traject.

We kunnen ervan uitgaan dat Van der Poel zich gaat laten zien op zijn geliefde terrein. Deze etappe is op papier een van de grootste mogelijkheden op dagsucces voor de Nederlander. Wie weet komt de allrounder ook nog in aanmerking voor de gele trui. Naast Van der Poel lijken Wout van Aert en Tom Pidcock - beiden eveneens met een rijk verleden in het veldrijden - de grootste kanshebbers.

Parijs-Roubaix is met een afstand van bijna 250 kilometer en veel meer en zwaardere kasseistroken eigenlijk niet te vergelijken met de rit van woensdag. Toch is de kans zeker aanwezig dat dezelfde namen, zoals winnaar Dylan van Baarle, ook deze keer vooraan zullen verschijnen.

Hoe zwaar de wedstrijd zal worden, hangt ook af van het weer. Volgens de voorspellingen blijft het waarschijnlijk droog in Noord-Frankrijk.

Het profiel van de vijfde etappe.

Het profiel van de vijfde etappe.
Het profiel van de vijfde etappe.

Kasseienrit mogelijk cruciaal in strijd om klassement

In het verleden is al bewezen dat een kasseienrit de sleutel naar succes kan zijn voor klassementsrenners. In 2014 won een oppermachtige Vincenzo Nibali de Tour, wat mede te danken was aan de vijfde etappe waarin hij minuten sprokkelde ten opzichte van de andere kanshebbers voor de gele trui.

De laatste keer dat er in Noord-Frankrijk over kasseien werd gereden in de Tour was in 2018. Dit werd een rit die weinig gevolgen had voor het algemeen klassement. Het dagsucces was voor John Degenkolb, die afrekende met Greg Van Avermaet en Yves Lampaert.

Officiële starttijd vijfde etappe: 14.00 uur
Finishtijd vijfde etappe: Rond 17.25 uur

Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel, Wout van Aert
⭐⭐ Dylan van Baarle, Tom Pidcock, Yves Lampaert
⭐ Mads Pedersen, Peter Sagan, John Degenkolb