Patrick Konrad heeft een voorbeeld genomen aan Matej Mohoric en Bauke Mollema. De Oostenrijker viel dinsdag in de Tour de France al vroeg aan vanuit de kopgroep en won de etappe na een lange solo.

"Ik zat deze Tour al drie keer eerder in de ontsnapping. Ik heb elke keer tot de finale gewacht, maar dat was niet de juiste beslissing", zei Konrad na de regenachtige overgangsetappe naar Saint-Gaudens.

De helper van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe werd zevende in de door Mohoric gewonnen zevende rit, eindigde als zestiende in de bergrit naar Tignes en werd zaterdag tweede achter Mollema.

"Mohoric en Mollema vielen heel vroeg aan. Ik heb toen tegen mezelf gezegd: als ik nog een keer de kans krijg, dan probeer ik het ook met een lange solo."

De Oostenrijks kampioen demarreerde op 36 kilometer van de finish weg bij Jan Bakelants en Fabien Doubey. Het trio had zich eerder afgescheiden van een grotere vlucht van veertien renners. Konrad pakte al snel een minuut voorsprong en reed onbedreigd naar de zege.

"In deze Tour is het in het begin van de etappe altijd een hele strijd om mee te zitten in de ontsnapping", zei Konrad. "Ik denk dat het de reden is waarom we zo veel lange solo's hebben gezien. Iedereen in de kopgroep is al vermoeid en het lukt niet meer om iemand terug te pakken."

Konrad soleert naar etappezege in Tour, Pogacar behoudt geel
36
Konrad soleert naar etappezege in Tour, Pogacar behoudt geel

Konrad wint voor het eerst in WorldTour

De etappewinst is het grootste succes voor de 29-jarige Konrad in zijn carrière tot nu toe. Dit jaar en in 2019 werd hij nationaal kampioen en eerder won hij de Ronde van Oberösterreich. Met een zevende en een achtste plaats in het eindklassement van de Giro d'Italia toonde de klimmer al zijn kwaliteiten in een grote ronde.

"Dit is mijn eerste zege in de WorldTour, in de grootste ronde ter wereld nog wel. Ik ben trots en sprakeloos. Ik wil mijn familie, vrienden en iedereen die in mij heeft geloofd bedanken."

Zijn etappezege geeft hem vertrouwen voor de olympische wegwedstrijd, die over een kleine twee weken over een vergelijkbaar heuvelachtig parcours wordt verreden.

"Maar daar wil ik nu nog niet over nadenken", zei Konrad. "Ik ben hier om Wilco te helpen een goed klassement te rijden. Mijn werk zit er pas op als we in Parijs zijn."