Goedendag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van de veertiende etappe in de Tour de France. Veel plezier!

zaterdag 10 juli om 15:25
De Jongh: 'Op zo'n manier winnen, dat kan alleen Bauke'
Steven de Jongh, ploegleider van Trek-Segafredo, zag zijn coureur Bauke Mollema vandaag de ritzege pakken. "Hoe hij het doet, op zijn manier, met zijn schouders van links naar rechts... dat maakt het mooi", aldus De Jongh bij de NOS. "De voorsprong kwam nooit echt in gevaar, heel netjes. Als je agressief rijdt, loont dat in de Tour. In deze periode gaat het om de benen hebben en in de achtervolging spatte de overtuiging er niet van af."

"Bauke rijdt niet met een computer, die heeft hij in zijn achterzak zitten. Dan probeer je zo goed mogelijk door te geven wat eraan komt en wat de voorsprong is. Op deze manier winnen, dat kan alleen Bauke. Echt super."
zaterdag 10 juli om 15:16
Martin: 'Ik was niet van plan om aan te vallen'
Guillaume Martin is naast Mollema de grote winnaar van de dag. De Fransman steeg met stip van de negende naar de tweede plaats in het algemeen klassement, door mee te zitten in de kopgroep die vooruit bleef. "Ik was helemaal niet van plan om aan te vallen", biecht Martin op bij de NOS. "Maar de kans kwam en ik besloot mee te gaan. Sta ik nu tweede in het algemeen klassement? Dat wist ik niet, dat is goed nieuws. Maar de derde week wordt nog heel zwaar."
zaterdag 10 juli om 15:13
Mollema: 'Ik had genoeg zelfvertrouwen om lang alleen te rijden'
"Het is geweldig om weer een etappe te winnen", aldus Bauke Mollema na zijn indrukwekkende ritzege in Quillan. "Het was heel warm. We hadden een mooie kopgroep, maar er werd niet goed samengewerkt, dus ik dacht: ik ga van ver. Ik voelde me goed en had genoeg zelfvertrouwen dat ik lang alleen kon rijden. Op het steile gedeelte van de laatste klim mocht ik niet te veel verliezen. Toen ik op de top nog vijftig seconden had, wist ik vrij zeker dat ik het ging redden.
zaterdag 10 juli om 15:06
Wat een moment voor Bauke Mollema. Na een imponerende solo van ruim 40 kilometer volgt de beloning in de vorm van de ritzege.
zaterdag 10 juli om 15:05
Het peloton komt op het gemakje op ruim zeven minuten van ritwinnaar Mollema binnenrijden. Een rustige dag voor de zwaargewichten in het algemeen klassement, al klimt Guillaume Martin naar de tweede plaats dankzij zijn deelname in de kopgroep.
zaterdag 10 juli om 14:59
Konrad en Higuita komen op ruim een minuut van Mollema binnen. Een geweldige etappezege voor de Nederlander in dienst van Trek-Segafredo.
zaterdag 10 juli om 14:56
Finish! Bauke Mollema wint de veertiende etappe in de Tour de France!
zaterdag 10 juli om 14:55
Nog 1 km - De laatste kilometer voor Bauke Mollema, die niet meer achterhaald gaat worden!
zaterdag 10 juli om 14:53
Nog 2 km - Mollema heeft zelfs 1.20 minuut! Dit lijkt niet meer fout te kunnen gaan.
zaterdag 10 juli om 14:52
Nog 4 km - Mollema kan de etappezege al bijna ruiken. Hij laat zijn achtervolgers voorlopig nog geen steek dichterbij komen en lijkt hard op weg naar de tweede etappezege in de Tour van zijn loopbaan.
zaterdag 10 juli om 14:46
Bauke Mollema geeft nog altijd geen krimp! 1.15 minuut is de voorsprong op de achtervolgers. De Groninger lijkt hard op weg om een schitterende etappezege aan zijn palmares toe te voegen.
zaterdag 10 juli om 14:43
Nog 14 km - Cattaneo, Higuita, Konrad en Woods zijn met z'n vieren weggereden bij de rest van de achtervolgers. Ze komen echter geen steek dichter bij Bauke Mollema; het verschil is 1.10 minuut. Het viertal daarachter (Martin, Meintjes, Fraile, Gesbert) rijdt op 1.31 minuut. De rest van de achtervolgers, onder wie Poels en Rolland, is afgehaakt.
zaterdag 10 juli om 14:40
Nog 15 km - Col de Saint-Louis

1. Bauke Mollema (5 punten)
2. Michael Woods (3 punten)
3. Sergio Higuita (2 punten)
4. Patrick Konrad (1 punt)

Mollema komt op 41 punten in het bergklassement. Woods breidt zijn voorsprong in dat klassement met drie punten uit.
zaterdag 10 juli om 14:37
Nog 17 km - Mollema is boven! De Groninger is nog een afdaling van 17 kilometer verwijderd van een geweldige etappezege.
zaterdag 10 juli om 14:36
Nog 17 km - De achtervolgende groep breekt opnieuw door een versnelling van Konrad. Poels, Rolland en Madouas kunnen niet volgen.
zaterdag 10 juli om 14:35
Nog 18 km - Het is razend spannend in de slotfase van de etappe. Mollema heeft nog 1 kilometer af te leggen tot de top van de Col de Saint-Louis en doet dat met één minuut voorsprong op de achtervolgers.
zaterdag 10 juli om 14:31
Mollema moet er hard voor werken, maar dat is de Groninger niet vreemd. Hij ziet zijn voorsprong wel langzaam maar zeker slinken tot rond de minuut.
zaterdag 10 juli om 14:30
Nog 20 km - De achtervolgende groep is weer bij elkaar, maar de aanval van Higuita heeft wel twintig seconden afgeknabbeld van de voorsprong van Mollema. 1.10 minuut is nu nog het verschil.
zaterdag 10 juli om 14:28
Nog 20 km - Het demarreren in de achtervolgende groep is begonnen en dat leidt tot een splitsing. Onder anderen Higuita, Meintjes en Woods zijn mee. Het leidt ertoe dat de voorsprong van Mollema aan het teruglopen is tot iets meer dan een minuut.
zaterdag 10 juli om 14:24
Nog 22 km - Mollema is begonnen aan de laatste hindernis van de dag: de Col de Saint-Louis. Deze col is 4,7 kilometer lang en stijgt met ruim 7 procent. Geen sinecure dus voor de Groninger, die op de voor hem kenmerkende wijze, op- en neergaand op zijn fiets, omhoog aan het rijden is.
zaterdag 10 juli om 14:23
Nog 23 km - De voorsprong van Mollema blijft stabiel boven de minuut hangen. Overigens is Guillaume Martin virtueel de nieuwe nummer twee in het klassement. Hij staat 4.11 minuten achter op de huidige nummer twee, Rigoberto Urán, maar rijdt momenteel zo'n 4.20 voor op Urán en de rest van het peloton.
zaterdag 10 juli om 14:14
Nog 30 km - Mollema blijft verder wegrijden bij zijn achtervolgers en heeft al meer dan een minuut te pakken! Waar gaat dit eindigen voor de Groninger?
zaterdag 10 juli om 14:12
Nog 32 km - Mollema gaat met een voorsprong van liefst vijftig seconden beginnen aan het laatste klimmetje van de dag, de Col de Saint-Louis van de tweede categorie. Deze col is bijna 5 kilometer lang. Daarna is het afdalen richting de finish.
zaterdag 10 juli om 14:08
Nog 34 km - De aanval van Mollema kunnen we nu wel met een gerust hart serieus gaan nemen. Hij pakt zomaar veertig seconden op de achtervolgers. Het peloton rijdt al op meer dan 4.30 minuten.
zaterdag 10 juli om 14:07
Voorlopig hebben Pogacar en de andere klassementsmannen een rustige dag. Morgen zijn zij weer aan zet, als de eerste Pyreneeënrit op het programma staat.
zaterdag 10 juli om 14:02
Nog 39 km - Mollema trekt overtuigend door en pakt vijftien seconden op de dertien achtervolgers, die niet reageren. Is dit het begin van een heroïsche solo?
zaterdag 10 juli om 14:00
Nog 42 kmAanval Mollema! Niet voor het eerst deze Tour gaat Mollema op avontuur. In de afdaling demarreert hij uit de kopgroep. Hij krijgt nog niemand met zich mee.
zaterdag 10 juli om 13:59
Nog 42 km - Het is Woods toch gelukt om in de afdaling terug te keren in de kopgroep. Er rijden dus weer veertien renners aan de leiding.
zaterdag 10 juli om 13:53
Nog 48 km - Woods rijdt veertien seconden achter de koplopers, een marge die in een afdaling een stuk moeilijker is goed te maken. Over zo'n 25 kilometer gaan we weer klimmen.
zaterdag 10 juli om 13:51
Nog 50 km - Michael Woods glijdt onderuit in de afdaling, maar kan snel weer op de fiets stappen. Hij heeft wel een klein gaatje goed te maken op de kopgroep.
zaterdag 10 juli om 13:46
Nog 54 km - Pierre Rolland heeft er zin in! Voor de tweede keer in korte tijd valt de Fransman van B&B Hotels aan in de kopgroep. Hij komt niet weg, maar hij test wel even de benen van zijn medekoplopers.
zaterdag 10 juli om 13:43
Nog 55 km - De virtuele top drie in het bergklassement:

1. Michael Woods (51 punten)
2. Nairo Quintana (50 punten)
3. Wout Poels (49 punten)

We krijgen vandaag nog één klimmetje van de tweede categorie, waar voor de renner die daar als eerste bovenkomt vijf bergpunten te verdienen zijn. De nummer twee vergaart drie punten.
zaterdag 10 juli om 13:41
Nog 57 km- Côte de Galinagues

1. Wout Poels (2 punten)
2. Michael Woods (1 punt)

Het is nu 2-1 voor Poels in de tweestrijd met Woods! Toch is het de Canadees die met dit puntje de leiding in het bergklassement overneemt van Nairo Quintana.
zaterdag 10 juli om 13:34
Nog 60 km - Ja hoor, aan de voet van de Côte de Galinagues is het Rolland, Pacher, Madouas en Gesbert gelukt om de aansluiting te vinden met de kopgroep, die nu uit veertien renners bestaat. Het klimmetje mag dan 'slechts' van de derde categorie zijn, het gemiddelde stijgingspercentage is met 9 procent fors. Er zitten zelfs stukken van 19 (!) procent in.
zaterdag 10 juli om 13:32
Nog 61 km - De vier Franse achtervolgers willen nog voor de beklimming van de Côte de Galinagues de aansluiting vinden bij de tien koplopers. Daar lijken ze in te gaan slagen, want het verschil is nog maar tien seconden.
zaterdag 10 juli om 13:27
Nog 66 km - Voor de sprinters is het vandaag weer een kwestie van de tijdslimiet halen. Dat kan voor sommigen nog wel een probleem gaan worden. Zo rijdt een groep met Cavendish al tien minuten achter de koplopers en bevindt zich een groepje met onder anderen Bouhanni zelfs op bijna achttien minuten achterstand.
zaterdag 10 juli om 13:22
Nog 70 km - De kopgroep van drie is uitgebreid met de zeven achtervolgers, onder wie Bauke Mollema. Zij rijden ruim een minuut voor een kwartet Fransen, bestaande uit Rolland, Madouas, Pacher en Gesbert. Het peloton heeft ruim 2,5 minuten achterstand op de tien koplopers.
zaterdag 10 juli om 13:17
Nog 73 km - Col de la Croix des Morts

1. Michael Woods (5 punten)
2. Wout Poels (3 punten)
3. Mattia Cattaneo (2 punten)
4. Guillaume Martin (1 punt)

Poels moet deze keer Woods weer voorlaten. Daarmee gaat de Canadees Poels weer voorbij en komt hij op gelijke hoogte met Quintana aan de kop van het bergklassement.
zaterdag 10 juli om 13:13
UAE Emirates van geletruidrager Tadej Pogacar lijkt zich niet heel druk te maken om alle aanvallen vanuit het peloton. De ploeg blijft rustig de koers controleren.
zaterdag 10 juli om 13:08
Nog 77 km - Het groepje-Mollema nadert de drie koplopers met Wout Poels: het verschil is nog maar iets meer dan twintig seconden. Ondertussen blijft het aanvallen regenen in het peloton. Het Franse duo Valentin Madouas en Élie Gesbert zijn de volgenden die wegrijden en een half minuutje pakken op het peloton. Rolland en Pacher rijden daar twintig seconden voor.