Goedendag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Lennart Klem en ik houd je op de hoogte van de twaalfde etappe van de Tour de France. 

donderdag 8 juli om 15:52
Politt: 'Om alleen aan te komen is fantastisch'
"Het is een droom voor mij om in de Tour te winnen", zei ritwinnaar Nils Politt. "Vanmorgen moesten we door de opgave van Peter Sagan van plan veranderen. Ik voelde me de laatste dagen al best goed en besloot om er vandaag vol voor te gaan. Dat ik dan ook win, is ongelooflijk. Ik moest vroeg aanvallen. Ik probeerde het al een paar keer en kreeg uiteindelijk drie renners mee, maar op 10 kilometer van het einde was het eindelijk raak en kon ik alleen verder. Om alleen aan te komen, is fantastisch."
donderdag 8 juli om 15:28
FINISH - Daar is ook het peloton binnen. De grote groep geeft ruim een kwartier toe op ritwinnaar Nils Politt. De mannen van het klassement hebben een rustige dag beleefd. Het sprintje van het peloton wordt gewonnen door Mark Cavendish.
donderdag 8 juli om 15:22
Nils Politt is de grote man van deze dag! De Duitser zat mee in de vroege vlucht van dertien en bleek vervolgens de sterkte uit die groep. Hij kwam een paar minuten geleden solo over de meet.
donderdag 8 juli om 15:17
Het is dus nog wachten op het peloton en dat kan nog wel een minuut of tien duren.
donderdag 8 juli om 15:14
FINISH - Ook de andere achtervolgers zijn nu binnen. Het is nu wachten op het peloton en dat kan nog wel even duren...
donderdag 8 juli om 15:12
FINISH - Erviti sprint naar de tweede plaats. Sweeny wordt derde in deze twaalfde rit.
donderdag 8 juli om 15:12
FINISH - Nils Politt wint de twaalfde etappe! De 27-jarige Duitser is de sterkste uit een kopgroep van dertien die alle ruimte kreeg van het peloton. De renner van BORA-hansgrohe komt solo over de meet. Het is nu wachten op de andere renners. Het peloton komt pas over een kwartier binnen...
donderdag 8 juli om 15:10
Nog 1 km - Laatste kilometer voor Nils Politt!
donderdag 8 juli om 15:08
Nog 3 km - Politt is er bijna. De Duitser heeft een veilige marge van 23 tellen op de eerste twee achtervolgers en kan al feest gaan vieren.
donderdag 8 juli om 15:06
Nog 5 km - Het gaat Politt lukken, want de marge blijft groeien. Erviti en Sweeny werken wel samen, maar zijn niet in staat om het gat met de Duitser te verkleinen.
donderdag 8 juli om 15:05
Nog 6,5 km - Politt lijkt deze rit in de tas te hebben. De voorsprong van de Duitser groeit en is nu 18 tellen op Erviti en Sweeny.
donderdag 8 juli om 15:03
Nog 8 km - De voorsprong van Politt wordt groter. Hij heeft nu twaalf tellen op Erviti en Sweeny. De andere achtervolgers zijn in ieder geval al gezien.
donderdag 8 juli om 15:01
Nog 10 km - Politt, dus. De Duitser van BORA-hansgrohe kiest (zo lijkt) het perfecte moment en gaat nu solo aan de leiding. Erviti en Sweeny zetten de achtervolging in, maar het verschil is al flink.
donderdag 8 juli om 15:00
Nog 11,5 km - Politt versnelt en Erviti en Sweeny kunnen voorlopig niet reageren. De Duitser slaat een gat!
donderdag 8 juli om 14:58
Nog 13 km - Erviti, Sweeny en Politt zijn nu dus de drie leiders. Zij zullen gaan strijden om de ritzege, want Küng rijdt al op 25 tellen. De negen renners daarachter zitten op 1.04 van de kopgroep.
donderdag 8 juli om 14:55
Nog 14,5 km - Sweeny trekt ten aanval op een heuveltje en dat kost Küng de kop. De Zwitser moet lossen. Sweeny krijgt wel bezoek van Erviti en Politt.
donderdag 8 juli om 14:54
Nog 15 km - Het is nu eigenlijk wachten op de absolute finale met de vier renners vooraan (Erviti, Küng, Sweeny en Politt). De voorsprong op de tweede groep lijkt groot genoeg (54 tellen). Wie gaat deze etappe winnen?
donderdag 8 juli om 14:51
Nog 17 km - De huidige situatie:

Kopgroep - Erviti, Küng, Sweeny en Politt
+ 0.51 - Tweede groep (negental)
+ 14.52 - Peloton met alle favorieten
donderdag 8 juli om 14:47
Nog 21 km - Erviti, Küng, Sweeny en Politt hebben nu 33 tellen te pakken op de negen achtervolgers, die nu wel de samenwerking hebben gevonden. In het peloton is het overigens weer helemaal rustig. De grote groep volgt op 14.35 minuten van de vier leiders.
donderdag 8 juli om 14:42
Nog 26 km - De vier leiders (Erviti, Küng, Sweeny en Politt) passeren de streep van de tussensprint, maar die is totaal niet relevant voor ze. De achtervolgende groep van negen geeft 29 tellen toe.
donderdag 8 juli om 14:39
Nog 28 km - De rust is terug in het peloton. Al zitten de mannen van het klassement wel attent vooraan om eventuele hachelijke situaties goed door te komen. Aan de voorzijde van de koers heeft de kopgroep van vier nog altijd een halve minuut voorsprong op de negen achtervolgers.
donderdag 8 juli om 14:36
Nog 30 km - Ook in het peloton wordt er nu gekoerst. Niet voor de dagzege, maar de mannen van INEOS trekken wel door, al stoppen ze daar ook al wel weer vrij snel mee.
donderdag 8 juli om 14:32
Nog 34 km - Wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft de slag dus gemist. De vier leiders (Erviti, Küng, Sweeny en Politt) hebben nu een halve minuut voorsprong op de negen achtervolgers.
donderdag 8 juli om 14:30
Nog 36 km - Dit is nu de situatie:

Kopgroep - Erviti, Küng, Sweeny en Politt
+ 0.24 - Tweede groep (negental)
+ 13.52 - Peloton met alle favorieten
donderdag 8 juli om 14:28
Nog 38 km - Erviti, Küng, Sweeny en Politt hebben nu toch wel een flink verschil gemaakt. Ze hebben een voorsprong van zestien tellen op de andere negen renners uit de oorspronkelijke kopgroep.
donderdag 8 juli om 14:27
Nog 39 km - Opnieuw versnellingen in de kopgroep. Imanol Erviti, Stefan Küng, Harry Sweeny en Nils Politt slaan een gaatje.
donderdag 8 juli om 14:20
Nog 44 km - Het gat wordt gedicht en dat komt vooral door een tempoversnelling van André Greipel. De dertien vooraan zijn dus weer samen, maar van een goede samenwerking zal geen sprake meer zijn.
donderdag 8 juli om 14:19
Nog 45 km - Swift en Politt krijgen steun van Henao en pakken een kleine voorsprong op de andere renners uit de kopgroep.
donderdag 8 juli om 14:16
Nog 49 km - Connor Swift en Nils Politt maken oorlog en rijden weg uit de kopgroep. Het zorgt in ieder geval voor reuring, maar de rest reageert direct.
donderdag 8 juli om 14:07
Nog 56 km - Het peloton beleeft op deze manier een rustdag, want de achterstand op de kopgroep is al 12.35 minuten! De dertien leiders kunnen al gaan nadenken over hoe ze deze etappe willen gaan winnen. Nog even de namen:

  • André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao en Edwald Boasson Hagen.
donderdag 8 juli om 13:55
Nog 65 km - Nee, we gaan geen massasprint krijgen in deze rit. De kopgroep van dertien heeft nog altijd een dikke voorsprong (11.48 minuten) en in het peloton heeft niemand zin om achter dat clubje aan te rijden. De ploeg van Pogacar bepaalt nog altijd het (lage) tempo.
donderdag 8 juli om 13:43
Nog 75 km - Inmiddels komt de kopgroep boven op de enige klim van de dag (van de derde categorie). Nils Politt pakt daar de twee punten en Stefan Küng mag het andere puntje bijschrijven. De voorsprong op het peloton is nu 11.20 minuten.
donderdag 8 juli om 13:31
Nog 80 km - Voor de mensen die later hebben ingeschakeld. We hebben nu een kopgroep van dertien (de namen staan hieronder) en het peloton volgt op grote achterstand. Dat lijkt allemaal vrij normaal, maar daar ging wel een uiterst chaotische start aan vooraf. Vanwege waaiers brak het peloton in vier stukken en reden veel renners op achterstand. Nadat de kopgroep was vertrokken, viel het peloton stil en konden de achterblijvers weer aansluiten. Alle favorieten zaten echter vanaf het begin al op hun post.

De kopgroep
André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao en Edwald Boasson Hagen.
donderdag 8 juli om 13:28
Nog 84 km - De kopgroep mag echt in de dagzege gaan geloven, want de voorsprong van de dertien leiders op het peloton is nu 10.30 minuten. In de grote groep bepaalt UAE nog altijd het tempo, maar dat ligt niet al te hoog. Voor alle grote namen uit het algemeen klassement is het een uiterst rustige dag.
donderdag 8 juli om 13:15
Nog 95 km - In de etappe gebeurt momenteel niet veel, maar dat weerhoudt de Franse fans niet om weer massaal en uitbundig langs de kant te staan.
donderdag 8 juli om 13:06
Nog 100 km - Met bijvoorbeeld André Greipel, Julian Alaphilippe en Edwald Boasson Hagen heeft de kopgroep al enkele renners die weten hoe het is om een Tour-etappe te winnen. Alaphilippe deed dat zelfs in deze editie al (de eerste etappe). De kansen van de kopgroep zijn vandaag toch best aardig, want in het peloton is er absoluut nog geen sprake van een achtervolging.
donderdag 8 juli om 12:59
Nog 106 km - Zoals gezegd is het nog maar de vraag of het peloton de kopgroep nog gaat inrekenen vandaag. De voorsprong van de dertien leiders is nu negen minuten. Dit zijn nog even de namen van de renners vooraan:

  • André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao en Edwald Boasson Hagen.
donderdag 8 juli om 12:46
Nog 115 km - Cavendish is weer terug in het peloton. De kopgroep van dertien heeft inmiddels 8.10 minuten voorsprong op de grote groep, waar het tempo wordt bepaald door UAE en niet al te hoog ligt.