De organisatie achter de Tour de France heeft de aanklacht ingetrokken tegen de vrouw die zaterdag een massale valpartij veroorzaakte in de openingsrit van de Franse wielerronde. Dat heeft Tour-baas Christian Prudhomme donderdag laten weten.

"We trekken onze klacht in", zei Prudhomme tegen de Franse publieke omroep France Info. "Dit verhaal is buitenproportioneel opgeblazen, al willen we iedereen eraan blijven herinneren de veiligheid in acht te nemen"

De toeschouwer, een dertigjarige Française, stond zaterdag met haar rug naar het aanstormende peloton en met een bord in de hand toen Tony Martin op haar botste en tientallen renners ten val kwamen. Op het bord stond 'Allez Opi Omi', waarmee ze via de televisiecamera een groet wilde uitbrengen aan familie.

Na een zoektocht door de Franse politie meldde de vrouw zich enkele dagen later op het bureau. In afwachting van de behandeling van de zaak zat ze in hechtenis.

Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France
35
Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France

'Aanmoediging om renners te respecteren'

Bij de Franse politie loopt nog wel een aangifte die is ingediend door de internationale vakbond voor wielrenners, de CPA. "De CPA en de renners hopen dat toeschouwers hierdoor worden aangemoedigd om eens goed bij zichzelf te rade gaan en de renners te respecteren", aldus vicevoorzitter Pascal Chanteur.

Tour-baas Prudhomme riep toeschouwers eerder op om zich te gedragen langs de kant. "Als je naar de koers komt, dan houd je je kind bij je, je huisdier aan de lijn en je past op met oversteken. Maar boven alles respecteer je de renners."

De Tour de France wordt donderdag vervolgd met een rit over ruim 160 kilometer van Tours naar Châteauroux. Het profiel van de rit is overwegend vlak, waardoor de sprinters weer eens aan de beurt zijn. Mathieu van der Poel draagt nog altijd de gele trui.