De internationale vakbond voor wielrenners CPA heeft woensdagavond bij de Franse politie aangifte gedaan tegen de vrouw die zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte.

"De CPA en de renners hopen dat toeschouwers hierdoor worden aangemoedigd om eens goed bij zichzelf te rade gaan en de renners te respecteren", aldus vicevoorzitter Pascal Chanteur van de vakbond.

De vrouw, die met een kartonnen bord in haar hand langs de kant van de weg stond, werd woensdag aangehouden. Het zou gaan om een dertigjarige Française, die zich volgens Franse media woensdagmiddag zelf meldde op het politiebureau.

De vrouw had alleen maar oog voor de camera op de motor die voor het peloton uitreed en zag de renners niet aankomen.

Jumbo-Visma-renner Tony Martin kon het bord dat ze in haar handen had, met daarop de tekst "Allez Opi Omi!", niet ontwijken. De Duitser ging onderuit en dat leidde ertoe dat zo'n vijftig renners ten val kwamen.

Tour-organisator ASO heeft zijn aanklacht tegen de Franse fan juist ingetrokken. De vrouw mag maximaal 24 uur worden vastgehouden en riskeert een boete van 1.500 euro.

Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France
35
Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France