Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Ik ben Willem Haak en ik houd je hier op de hoogte van de ontwikkelingen in de vijfde etappe van de Tour de France. Veel plezier!

woensdag 30 juni om 15:48
"Ik ben trots op de prestatie en heb mezelf verrast", vervolgt Van der Poel. "Ik zei gisteren dat ik dacht vandaag de trui te verliezen, dat was geen leugen. Ik ken Pogacar redelijk goed. Hij is altijd vriendelijk en ik vind het een aardige jongen. Hij is een van de favorieten om in het geel naar Parijs te gaan."
woensdag 30 juni om 15:47
Van der Poel was na het behouden van de gele trui heel erg tevreden. "Ik heb mezelf vandaag verrast. We hebben aan de fiets gesleuteld om hem sneller te krijgen en dat is dankzij het team gelukt. Ik werd tijdens de rit goed gecoacht vanuit de teamwagen. Zo kon ik energie besparen om aan het einde alles te geven."
woensdag 30 juni om 15:43
De truidragers na de vijfde etappe in de Tour de France:

  • Gele trui: Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
  • Groene trui: Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step)
  • Bergtrui: Ide Schelling (BORA-hansgrohe)
  • Witte trui: Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)
woensdag 30 juni om 15:32
Mogelijk behoudt Van der Poel de gele trui nóg langer. Morgen staat een sprintetappe op het programma. Overmorgen is het een rit voor de puncheurs. De etappes liggen hem goed.
woensdag 30 juni om 15:30
Pogacar vervolgt. "Het doel was om geen tijd te verliezen, maar ik heb tijd gewonnen en ben daar heel erg blij mee. Ik kijk uit naar de de rest van de Tour. Ik ben blij als ik de gele trui uiteindelijk heb, maar hij staat Mathieu ook goed."
woensdag 30 juni om 15:30
Tadej Pogacar is na zijn zinderende tijdrit enorm tevreden. "Het was een goede dag. Ik heb geen fouten gemaakt en het was perfect weer voor mij. Anderen hadden natte wegen, maar ik reed in de perfecte condities. De temperatuur was perfect. Het is een zeer goede dag voor mij. Ik heb het parcours verkend. De laatste tijdritten maakte ik de fout door te snel van start te gaan. Ik kwam er goed in en vond het perfecte ritme."
woensdag 30 juni om 15:24
Alleskunner Van der Poel is maar 31 seconden langzamer dan Pogacar en behoudt de gele trui. In de daguitslag is de Nederlander vijfde. Enorm knap.
woensdag 30 juni om 15:22
Van der Poel houdt het geel! Wat een topprestatie.
woensdag 30 juni om 15:22
Van der Poel is bijna over de streep.
woensdag 30 juni om 15:22
Nog maar twee seconden. Het wordt enorm krap.
woensdag 30 juni om 15:21
Oei. Van der Poel heeft nog maar vijf seconden op Pogacar over.
woensdag 30 juni om 15:21
Maar eerst komt Alaphilippe over de streep. De Fransman won de eerste etappe, maar valt vandaag wat tegen. Hij is 1.10 minuten langzamer dan nummer één Pogacar.
woensdag 30 juni om 15:21
Van der Poel heeft nog 1,5 kilometer te gaan. Lukt het hem om de gele trui te behouden? Het heeft er alle schijn van.
woensdag 30 juni om 15:20
Carapaz komt over de streep. De Ecuadoriaan heeft een matige tijdrit achter de rug en verliest 1.43 minuten op Pogacar.
woensdag 30 juni om 15:18
De ritwinst is voor Pogacar. Maar voor wie is de gele trui straks? Voor Van der Poel of toch voor de Sloveen? Het gaat erom spannen.
woensdag 30 juni om 15:17
Van der Poel houdt virtueel nog elf seconden over op Pogacar. Het zou een kunststukje zijn als hij de gele trui weet te behouden.
woensdag 30 juni om 15:16
En daar is Wout Van Aert. De Belg ging vandaag voor een dubbelslag, maar staat zometeen waarschijnlijk met lege handen. Hij is dertig seconden langzamer dan Pogacar.
woensdag 30 juni om 15:16
Kelderman meldt zich aan de meet in Laval. Hij verliest vandaag liefst 1.48 minuten op Pogacar. Een flinke tegenvaller.
woensdag 30 juni om 15:14
Pogacar heeft een fantastische tijdrit achter de rug. Zijn voorsprong op Roglic in het algemeen klassement is na vandaag al 1.40 minuten. Een flink gat. Sterker nog: een kloof.
woensdag 30 juni om 15:12
Pogacar komt over de meet in Laval. Hij zet verreweg de snelste tijd neer: 32.00 minuten. Het is zeker genoeg voor de ritwinst. Het is nog afwachten of het goed genoeg is om vandaag al de gele trui te veroveren.
woensdag 30 juni om 15:11
Bij het tweede tussenpunt is Van der Poel 22 seconden langzamer dan Pogacar. Virtueel heeft hij nog vijftien seconden voorsprong op Pogacar over.
woensdag 30 juni om 15:10
Pogacar staat in het algemeen klassement 39 seconden achter op geletruidrager Van der Poel. Krijgt de Tour-winnaar van vorig jaar vandaag al de gele trui om zijn schouders gehangen?
woensdag 30 juni om 15:09
Daar komt Alaphilippe. En ook zijn tijd valt niet mee. De Fransman geeft 49 seconden toe op Pogacar.
woensdag 30 juni om 15:08
Oei. Ook Richard Carapaz is bij het tweede meetpunt meer dan een minuut langzamer dan Pogacar. De Ecuadoriaan gaat vandaag veel tijd verliezen.
woensdag 30 juni om 15:04
Van Aert geeft bij het tweede meetpunt 21 seconden toe op Pogacar. De Belg gaat vandaag niet winnen. Ook het veroveren van de gele trui lijkt er niet in te zitten.
woensdag 30 juni om 15:04
Het is geen goede dag voor Wilco Kelderman. Bij het tweede meetpunt is hij meer dan een minuut langzamer dan Pogacar. Verbazingwekkend, want normaal gesproken heeft Kelderman een goede tijdrit in huis.
woensdag 30 juni om 15:01
Dat Van der Poel een alleskunner is wisten we al, maar hij blijkt ook te kunnen tijdrijden. Bij het eerste meetpunt is hij even snel als Van Aert en geeft hij maar zeven seconden toe op de ontketende Pogacar. Het is goed voor de tweede tussentijd. Gaat hij zo door, dan behoudt de Nederlander de gele trui.
woensdag 30 juni om 15:00
Pogacar is bezig aan een fantastische tijdrit. Hij is ook bij het tweede tussenpunt verreweg de snelste man en pakt al 35 seconden op Roglic.
woensdag 30 juni om 14:59
En daar is Alaphilippe. Hij geeft na iets meer dan negen kilometer 23 seconden toe op Pogacar. Het is wachten op Van der Poel.
woensdag 30 juni om 14:58
Carapaz is bij het eerste tussenpunt liefst 34 seconden langzamer dan Pogacar. Wat kunnen Alaphilippe en Van der Poel?
woensdag 30 juni om 14:55
Pogacar is bezig aan een fantastische tijdrit. Hij pakt al 27 seconden op Roglic. Waar hebben we dat eerder gezien?
woensdag 30 juni om 14:55
Van Aert is bezig aan een goede tijdrit, maar is bij het eerste meetpunt zeven seconden langzamer dan Pogacar. Het is voorlopig de tweede tussentijd.
woensdag 30 juni om 14:54
Geen goed nieuws: Kelderman geeft bij het eerste tussenpunt al 31 seconden toe op Pogacar. Het is een flinke tegenvaller voor de Nederlander van BORA-hansgrohe, die zo goed aan de Tour is begonnen.
woensdag 30 juni om 14:51
Ja, hoor! Pogacar zet bij het eerste tussenpunt de snelste tijd neer: 10.38 minuten. Hij is tien seconden sneller dan Asgreen, die daar als eerste doorkwam, en pakt zestien seconden op Roglic.
woensdag 30 juni om 14:50
De laatste renner rolt naar beneden. Het is tijd voor geletruidrager Mathieu van der Poel. Hoe goed is zijn race tegen de klok? Dat weet bijna niemand. We gaan het vandaag meemaken.
woensdag 30 juni om 14:49
Geraint Thomas komt over de streep in Laval. Hij verliest vandaag veel tijd en is 59 seconden langzamer dan Küng. Het betekent dat hij bijna 35 seconden moet toegeven op Primoz Roglic, die hem daarmee passeert in het algemeen klassement.
woensdag 30 juni om 14:48
Julian Alaphilippe meldt zich aan de start. De nummer twee van het algemeen klassement en winnaar van de eerste etappe moet vandaag acht seconden goedmaken op geletruidrager Mathieu van der Poel.
woensdag 30 juni om 14:45
Roglic meldt zich aan de streep in Laval. Hij is 25 seconden langzamer dan nummer één Küng en is voorlopig vierde. Alle verwondingen meegerekend helemaal niet slecht.
woensdag 30 juni om 14:44
Wout Van Aert rolt naar beneden. De Belg spaarde zich de afgelopen twee dagen en gaf aan vandaag het geel te willen veroveren. Daarvoor heeft hij een goede tijdrit nodig. Het verschil met Mathieu van der Poel? 31 seconden.
woensdag 30 juni om 14:43
Het is de beurt aan Wilco Kelderman. De Nederlander, die deze Tour tot nu toe goed in vorm is, begint aan zijn tijdrit. Hij verdedigt vandaag de vijfde plek in het algemeen klassement.