De organisatie van de Tour de France gaat een klacht indienen tegen de toeschouwer die in de eerste etappe een massale valpartij in het peloton veroorzaakte. Tour-baas Christian Prudhomme spreekt schande van de actie.

Volg nieuws over de Tour de France Ontvang meldingen bij belangrijk Tour-nieuws

Op zo'n 45 kilometer van de finish in Landerneau reed Jumbo-Visma-renner Tony Martin tegen een vrouw aan, die met een breed kartonnen bord in haar handen half op de weg stond.

Martin kon de vrouw, die alleen naar de camera keek en niet naar de renners, voorin het peloton niet ontwijken en ging onderuit. Het leidde ertoe dat tientallen renners op het asfalt smakten.

"Je komt naar de Tour om de kampioenen aan het werk te zien, niet om zelf op tv te komen. Dit is onaanvaardbaar", zei Prudhomme tegen Franse media. Het zou gaan om een Duitse vrouw.

"Het zijn enkel de kampioenen die verdienen om op tv te komen, niet dat soort mensen", aldus Prudhomme. "Als ze zichzelf bezig willen zien, moeten ze maar in de spiegel kijken. Ze moeten de renners, de Tour en alle kampioenen respecteren."

In de finale van de etappe vond nog een zware val in het peloton plaats. Onder anderen viervoudig Tour-winnaar Chris Froome lag daarbij. De Brit van Israel Start-Up Nation laat in het ziekenhuis scans maken om te kijken of hij ergens een breuk heeft opgelopen.

Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France
35
Fan met kartonnen bord veroorzaakt valpartij in Tour de France