Een toeschouwer heeft zaterdag voor een massale valpartij gezorgd in de eerste etappe van de Tour de France. Het incident gebeurde op 46 kilometer van de finish.

De toeschouwer stond met een kartonnen bord langs de kant van de weg, maar keek ondertussen de andere kant op. Door het bord ging Jumbo-Visma-renner Tony Martin hard onderuit, waarna een groot deel van het peloton ook tegen het asfalt ging.

Martin was niet de enige renner van Jumbo-Visma die ten val kwam. Ook onder anderen kopman Primoz Roglic en Wout van Aert lagen erbij. Andere slachtoffers waren onder meer Peter Sagan, Caleb Ewan, Julian Alaphilippe, Miguel Ángel López en Sonny Colbrelli.

Na enige tijd oponthoud konden de meeste renners weer op hun fiets stappen, onder wie Martin. De ellebogen van de Duitse tijdritspecialist zaten wel onder het bloed.

Het peloton onder leiding van renners van Deceuninck-Quick-Step besloot na enig aarzelen te wachten op de renners die op achterstand reden. Hierdoor kon een groepje met Van Aert relatief snel terugkeren.

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om de beelden van de massale valpartij met de toeschouwer te bekijken.

Sütterlin eerste uitvaller in Tour

Voor de renners van Jumbo-Visma lijkt de schade mee te vallen. "Gezien de omstandigheden lijken al onze renners in orde te zijn na de massale en verachtelijke valpartij", schrijft de Nederlandse ploeg op Twitter. "Bedankt voor de bemoedigende berichten en ook voor het feit dat het peloton even heeft ingehouden."

De Duitser Jasha Sütterlin kon niet verder en stapte af. De 28-jarige renner van Team DSM werd zo de eerste opgever in deze Tour.

De openingsrit van de Tour over 197,8 kilometer van Brest naar Landerneau werd gewonnen door Alaphilippe. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met de twintigste plaats.