Op de dag voor zijn Tour-debuut wordt Mathieu van der Poel gezien als een grote kanshebber voor de gele trui in het openingsweekend. De kopman van Alpecin-Fenix is ambitieus, maar wil ook vooral genieten van zijn eerste grote ronde.

"Mensen lijken weleens te vergeten dat dit pas mijn eerste Tour de France is", zei Van der Poel vrijdag op een persconferentie in Brest, waar zaterdag het Grand Départ plaatsvindt.

"Als kind keek ik altijd naar de Tour, het is de grootste koers te wereld. Ik kijk ernaar uit om de wedstrijd de komende weken te ontdekken en ga genieten van de sfeer in de bergetappes."

Zijn kansen op dagsucces zullen echter vooral in de heuveletappes liggen, te beginnen met de eerste twee ritten in Bretagne.

Eerste etappe vergelijkbaar met Ronde van Vlaanderen

Het rennershotel van Alpecin-Fenix ligt vlak bij de finishstreep van de openingsetappe, boven op een col van de derde categorie. "We hebben gisteren de laatste 30 kilometer verkend. De slotklim is veel zwaarder dan hij lijkt. In het begin loopt de weg met 10 procent omhoog en tot aan de finish blijft het klimmen."

Van der Poel vergeleek het parcours van de eerste heuvelrit in Bretagne, met de vele korte venijnige klimmetjes, met dat van de Ronde van Vlaanderen, de klassieker die hij vorig jaar won en waarin hij dit jaar tweede werd.

"Natuurlijk hoop ik hier een van de eerste twee etappes te winnen. Maar er zijn op dit parcours echt meerdere scenario's mogelijk."

Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2021
215
Dit zijn de etappes van de Tour de France in 2021

Openingsrit lijkt chaotisch te worden

Niet alleen klassiekerspecialisten als hijzelf, Wout van Aert en Julian Alaphilippe zijn volgens Van der Poel de grootste kanshebbers voor de eerste gele trui. "Een pure klimmer kan hier met een vroege aanval op de slotklim misschien ook winnen. En snelle mannen als Sonny Colbrelli, Michael Matthews en Peter Sagan zouden het ook af kunnen maken."

Door al die kanshebbers zal het chaotisch worden. "Veel renners zijn in de eerste dagen gefocust op de gele trui. Alle klassementsrenners zullen ook geen tijd willen verliezen, en dat zal het erg hectisch maken."

Het zijn ook de momenten waar de 26-jarige renner van wil leren bij zijn Tour-debuut. "Het zal echt niet makkelijk zijn om in mijn eerste grote ronde meteen een rit te winnen. Maar ik wil hier wel gaan koersen zoals ik dat altijd doe, ook soms met aanvallen op 50 kilometer van de streep. Het publiek vindt dat leuk om naar te kijken."

De 197 kilometer lange openingsrit van Brest naar Landerneau op zaterdag leent zich daar nog niet voor. "Voor de slotklim is een afdaling waarin het bijna onmogelijk is om het peloton voor te blijven. Maar de Tour heeft een mooi parcours dit jaar, er komen meer kansen."