Goedemiddag en welkom in ons liveblog over de zeventiende etappe in de Tour de France. Ik ben Willem Haak en ik houd je hier op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers.

 • Tour de France
 • Zeventiende rit (168 km)
 • Aankomst bergop
 • Renners op de fiets
 • Finish rond 17.10 uur
 • Roglic in gele trui
 • Liveticker
Tour de France · een paar seconden geleden
Nog 159 km - Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) meldt zich bij de koersdokter. De knecht van Peter Sagan lijkt gebeten door een wesp. Vooraan is Cavagna er vliegensvlug vandoor. Hij slaat een gat van 0.20.
Tour de France · 4 minuten geleden
Nog 160 km - Terwijl Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) er alleen vandoor gaat en een gat van een paar honderd meter slaat, is het onrustig in het peloton. Iedereen lijkt vandaag mee te willen zitten.
Tour de France · 7 minuten geleden
Nog 163 km - We zien Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) van voren. De ritwinnaar van gisteren heeft ook de rit van vandaag in zijn agenda omcirkeld. Het parcours is hem op het lijf geschreven.
Tour de France · 12 minuten geleden
Nog 166 km - En we gaan van start! Direct probeert een grote groep renners weg te springen.
Tour de France · 14 minuten geleden
Nog 166 km - Ook Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) is vandaag niet meer van start gegaan. Hij gaat zich op het WK tijdrijden van volgende week focussen.
Tour de France · 24 minuten geleden
Nog 166 km - En de renners zitten op de fiets. Nog even geduld. Over 6 km volgt pas de échte start.
Tour de France · 39 minuten geleden
Het etappeprofiel van de rit van vandaag. Wordt het een dag voor de sprinters? Of blijft er straks een kopgroep weg? We gaan rond 13.30 uur van start.
Tour de France · één uur geleden
Michael Gogl (NTT Pro Cycling) gaat vandaag niet meer van start. De 26-jarige Oostenrijker gaat vandaag niet meer van start. Het is onduidelijk waarom Gogl heeft besloten om niet meer op te stappen.
Tour de France · één uur geleden
Je ziet het goed: Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) heeft sinds gisteren het meeste bergpunten. Hij draagt vandaag de bollentrui, die hij van Tadej Pogacar (UEA Team Emirates) overneemt. Laatstgenoemde is nog wel leider in het jongerenklassement en start de rit van de dag in de witte trui.
Tour de France · één uur geleden
Voor de start van de negentiende etappe zetten we de truidragers nog eens op een rijtje:

 • Gele trui: Roglic (Jumbo-Visma)
 • Witte trui: Pogacar (UAE Team Emirates)
 • Groene trui: Bennett (Deceuninck-Quick-Step)
 • Bollentrui: Carapaz (INEOS Grenadiers)
Tour de France · 4 uur geleden
Primoz Roglic is hard op weg naar zijn eerste eindzege in de Tour de France. NUsport-verslaggever Daan de Ridder bespreekt met presentator Bas Scharwachter waarom de Jumbo-Visma-renner het geel waarschijnlijk niet meer gaat verliezen.
Tour dag 19: '99 procent zeker dat Roglic de Tour wint'
Tour dag 19: '99 procent zeker dat Roglic de Tour wint'
Tour de France · 6 uur geleden
Jumbo-Visma-directeur Zeeman kapot van uitsluiting
Sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma zit er erg mee dat hij de Tour de France gisteren heeft moeten verlaten. Op Twitter verontschuldigt hij zich voor zijn gedrag na de de zeventiende etappe. Zeeman werd boos toen een commissaris van de UCI de fiets van Primoz Roglic beschadigde bij een controle. "Ik heb me verbaal niet correct gedragen ten opzichte van een UCI-commissaris die een fietscontrole wilde doen bij de fiets van Primoz. Ik ben boos geworden, omdat de commissaris zelfstandig de bracket (een deel van het frame, red.) van de fiets van Primoz wilde demonteren. Bij deze demontage is de fiets van Primoz beschadigd geraakt. Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet heb gedaan."
Tour de France · gisteren om 23:07
Een samenvatting van de curieuze Tour-etappe van vandaag, waarin Michal Kwiatkowski de ritzege cadeau kreeg van INEOS-ploeggenoot Richard Carapaz.
Samenvatting Tour-etappe 18: Kwiatkowski krijgt ritzege cadeau
Samenvatting Tour-etappe 18: Kwiatkowski krijgt ritzege cadeau
Tour de France · gisteren om 21:50
De UCI geeft wat meer tekst en uitleg over het incident rond Jumbo-Visma-directeur Merijn Zeeman, die eerder vandaag uit de Tour de France is gezet. "De commissarissen van de UCI vinden dat meneer Zeeman zich op een onacceptabele manier heeft gedragen richting een UCI-staflid op het moment dat er een controle werd uitgevoerd bij de fiets van de geletruidrager", schrijft de internationale wielerunie. Het is nog wachten op een officiële reactie vanuit Jumbo-Visma zelf.
Tour de France · gisteren om 21:25
We blikken vast vooruit op de Tour-etappe van morgen, waarin de sprinters een kans op een ritzege lijken te gaan krijgen. De klassementsrenners zullen tijdens de 160 kilometer lange etappe van Bourg-en-Bresse naar Champagnole ongetwijfeld al met hun gedachten bij de tijdrit van zaterdag zijn. Daar wordt normaal gesproken de Tour de France beslist. De finish in Champagnole, dat pas voor de derde keer is opgenomen in de Tour de France, belooft er één voor de sterkere sprinters te zijn, onder wie Cees Bol. De laatste meters in de 'Parel van de Jura' lopen licht op.
Tour de France · gisteren om 19:44
Sportief directeur Zeeman van Jumbo-Visma uit Tour gezet vanwege wangedrag
Een opvallend bericht uit de Tour de France! Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, is uit de Tour de France gezet vanwege wangedrag. Zeeman zou zich bij de etappe van gisteren schuldig gemaakt hebben aan intimidatie van een jurylid bij de fietscontrole. Zeeman heeft ook een boete gekregen van 2.000 Zwitserse Frank (omgerekend 1.850 euro).
Tour de France · gisteren om 19:20
Dumoulin looft Van Aert na laatste bergrit Tour: 'Die gozer kan alles'
Tom Dumoulin is na de laatste bergrit van de Tour de France niet voor het eerst lovend over Wout van Aert. De Belg rijdt bijna de hele slotklim op kop voor geletruidrager Primoz Roglic en wint ook nog de sprint om de derde plek. "Wout was wederom geweldig", lacht Dumoulin na de finish van de achttiende etappe in La Roche-sur-Foron. "Die gozer kan alles. Sprinten, klimmen; wat je hem ook vraagt, hij doet het."
Tour de France · gisteren om 17:49
Een opvallend incident, vlak voor de finish van de etappe van vandaag. Een fan wil nog voor het eind van de etappe het feestje meevieren met de INEOS-renners.
Tour de France · gisteren om 17:36
Kwiatkowski draagt zijn zege op aan INEOS-ploeggenoot Egan Bernal, die voorafgaand aan de etappe van gisteren afstapte. "Hopelijk is Egan in orde", vervolgt de dertigjarige Pool. "Het is heel jammer dat hij moest vertrekken, maar hopelijk heeft hij ook een beetje kunnen genieten vandaag. We hebben van alles geprobeerd de laatste drie dagen en nu eindelijk is het gelukt. Ik had de beste benen ooit."
Tour de France · gisteren om 17:32
"Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik ben", zegt Michal Kwiatkowski na zijn ritzege van vandaag. " Het was een geweldige dag en ik zal dit nooit vergeten. Ik heb al mooie dingen meegemaakt in het wielrennen, maar dit is een nieuwe ervaring voor me."
Tour de France · gisteren om 17:21
FINISH - Michal Kwiatkowski pakt de ritzege in de laatste Alpenrit van de Tour de France! Primoz Roglic beleeft een probleemloze dag en behoudt het geel.
Tour de France · gisteren om 17:19
FINISH - De INEOS-renners maken er geen wedstrijd van en komen precies tegelijk over de streep. Maar wie heeft er nou gewonnen?
Tour de France · gisteren om 17:17
Nog 1 km - Carapaz en Kwiatkowski omhelzen elkaar. Hebben ze al afgesproken wie er gaat winnen?
Tour de France · gisteren om 17:16
Nog 2 km - Carapaz en Kwiatkowski beginnen aan de laatste kilometers. Gaan de twee INEOS-renners tegen elkaar racen?
Tour de France · gisteren om 17:14
Nog 4 km - Ook Wout van Aert keert terug in de groep met Roglic, Dumoulin en Pogacar.
Tour de France · gisteren om 17:13
Nog 7 km - Vooraan gaan Carapaz en Kwiatkowski strijden om de ritwinst. In de groep daarachter bepalen de renners van Bahrain McLaren het tempo.
Tour de France · gisteren om 17:06
Nog 10 km - Porte en Dumoulin keren terug in de groep met Roglic. De lekgereden Australiër lijkt met de schrik vrij te komen.
Tour de France · gisteren om 16:57
Nog 14 km - De lekgereden Porte heeft het groepje met Roglic en Pogacar weer in zicht. Het verschil is nog zo'n twintig seconden.
Tour de France · gisteren om 16:53
Nog 18 km - Carapaz en Kwiatkowski hebben meer dan 2.30 minuten voorsprong op Bilbao. Wie van het INEOS-duo gaat met de ritzege aan de haal?
Tour de France · gisteren om 16:50
Nog 20 km - Roglic is niet bang en neemt het initiatief in de afdaling. Porte rijdt in een groep met Dumoulin en Van Aert een kleine minuut achter de geletruidrager.
Tour de France · gisteren om 16:47
Nog 23 km - Ook de groep met Roglic en Pogacar begint aan de afdaling. Daarmee zit het zwaarste werk er voor vandaag op.
Tour de France · gisteren om 16:46
Nog 24 km - Porte rijdt lek en moet de groep met geletruidrager Roglic laten gaan. De nummer vier van het algemeen klassement gaat tijd verliezen vandaag.
Tour de France · gisteren om 16:45
Nog 27 km - Roglic pakt de kop op de stoffige grindstrook. De Sloveen lijkt het prima onder controle te hebben.
Tour de France · gisteren om 16:41
Nog 28 km - Pogacar gaat op de pedalen staan en schroeft het tempo nog maar eens op. Roglic blijft in het wiel kleven van zijn Sloveense landgenoot.
Tour de France · gisteren om 16:40
Nog 29 km - Onder luid gejuich van honderden kinderen naderen Carapaz en Kwiatkowski als eersten de top van de Col des Lières. Het heeft er alle schijn van dat een van deze INEOS-renners de etappe van vandaag gaat winnen.
Tour de France · gisteren om 16:38
Nog 30 km - Mas valt aan en het is Pogacar die reageert. Op Kuss en Roglic na moeten alle renners van Jumbo-Visma afhaken.
Tour de France · gisteren om 16:37
Nog 30 km - Kwiatkowski en Carapaz beginnen aan de stoffige grindstrook. Hopelijk voor beide koplopers kunnen zij hun banden heel houden.
Tour de France · gisteren om 16:36
Nog 31 km - Rigoberto Urán moet lossen uit de groep met favorieten. De Colombiaan bezet de zesde plek in het algemeen klassement.