Goedemiddag en welkom in ons liveblog over de zeventiende etappe in de Tour de France. Ik ben Willem Haak en ik houd je hier op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers.

 • Tour de France
 • Zeventiende rit (168 km)
 • Aankomst bergop
 • Renners op de fiets
 • Finish rond 17.10 uur
 • Roglic in gele trui
 • Liveticker
Tour de France · 9 minuten geleden
Nog 73 km - Het wegdek gaat op en neer. Door lastige parcours en het werk van Sunweb en BORA-hansgrohe is de voorsprong van Cavagna ondertussen geslonken naar 1.20.
Tour de France · 18 minuten geleden
Nog 80 km - Omdat de weg toch nog iets omhoog loopt, gaat het te hard voor Caleb Ewan. De sprinter van Lotto Soudal moet lossen uit het peloton.
Tour de France · 21 minuten geleden
Nog 82 km - En ook het peloton is boven. We zetten koers richting de tussensprint, die over iets meer dan 30 kilometer op het programma staat.
Tour de France · 26 minuten geleden
Nog 84 km - Vals alarm. Het tempo in het peloton wordt niet flink verhoogd. Ondertussen komt Cavagna alleen boven op de Côte de Château-Chalon. Het peloton volgt op 1.50.
Tour de France · 31 minuten geleden
Nog 87 km - Zoals voorspeld: het peloton begint aan de Côte de Château-Chalon en BORA-hansgrohe verhoogt het tempo nog maar eens. De voorsprong van vluchter Cavagna loopt daardoor iets terug en is nu nog 1.35.
Tour de France · 35 minuten geleden
Nog 89 km - In het peloton zullen de mannen van BORA-hansgrohe het tempo op de Côte de Château-Chalon proberen op te schroeven. Het doel: groenetruidrager Sam Bennett lossen om Peter Sagan op weg naar de tussensprint goed in positie te brengen.
Tour de France · 36 minuten geleden
Nog 91 km - Koploper Cavagna begint bijna aan de Côte de Château-Chalon. Het is een klimmetje van de vierde categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 procent.
Tour de France · één uur geleden
Nog 97 km - Waar Jonathan Castroviejo vandaag nog naar huis ging om voor het WK tijdrijden te trainen, doet Remi Cavagna dat 'gewoon' in de Tour de France. Hij rijdt nog altijd 2.30 voor het peloton.
Tour de France · één uur geleden
Nog 107 km - Cavagna heeft in het eerste koersuur liefst 51 kilometer afgelegd. Het is duidelijk dat het tempo ook vandaag weer hoog ligt.
Tour de France · één uur geleden
Nog 118 km - Aan kop van het peloton controleren de mannen van BORA-hansgrohe de voorsprong van Cavagna. De ploeg zet vandaag vol in op een ritzege van Peter Sagan, die ook voor zijn laatste kans in het puntenklassement strijdt.
Tour de France · één uur geleden
Nog 123 km - Ook de overige achtervolgers laten zich afzakken in het peloton. Vanaf nu is het Cavagna tegen de rest. De Fransman heeft een voorsprong van 2.55, maar lijkt bezig aan een mission impossible.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 137 km - En ook Cyril Barthe (B&B Hotels-Vital Concept) ziet de achtervolging niet meer zitten. Hij keert terug in het peloton. Alleen Van Baarle, Soupe en Wahlscheid rijden nu nog achter Cavagna.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 140 km - Guillaume Martin (Cofidis) laat zich uit het groepje achtervolgers afzakken. De Fransman staat elfde in het algemeen klassement op 13.16 van Primoz Roglic en had waarschijnlijk niet veel ruimte gekregen.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 146 km - Het peloton lijkt de boel nu al stil te leggen. De voorsprong van Cavagna loopt op naar 2.25. Daartussen rijdt Dylan van Baarle in een achtervolgend groepje met Martin, Barthe, Soupe en Wahlscheid. Het vijftal zit 1.20 achter Cavagna.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 152 km - Er gaan wat renners op jacht naar eenzame vluchter Cavagna. We zien Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) bij de achtervolgers. Ook Guillaume Martin (Cofidis) is te zien. De Fransman is weggezakt in het klassement en richt zich nu op dagsucces.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 158 km - Opgave Pöstlberger! De reactie op de insectenbeek is blijkbaar zo heftig dat de Oostenrijker moet opgeven. Hij stapt af.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 159 km - Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) meldt zich bij de koersdokter. De knecht van Peter Sagan lijkt gebeten door een wesp. Vooraan is Cavagna er vliegensvlug vandoor. Hij slaat een gat van 0.20.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 160 km - Terwijl Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) er alleen vandoor gaat en een gat van een paar honderd meter slaat, is het onrustig in het peloton. Iedereen lijkt vandaag mee te willen zitten.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 163 km - We zien Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) van voren. De ritwinnaar van gisteren heeft ook de rit van vandaag in zijn agenda omcirkeld. Het parcours is hem op het lijf geschreven.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 166 km - En we gaan van start! Direct probeert een grote groep renners weg te springen.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 166 km - Ook Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) is vandaag niet meer van start gegaan. Hij gaat zich op het WK tijdrijden van volgende week focussen.
Tour de France · 2 uur geleden
Nog 166 km - En de renners zitten op de fiets. Nog even geduld. Over 6 km volgt pas de échte start.
Tour de France · 3 uur geleden
Het etappeprofiel van de rit van vandaag. Wordt het een dag voor de sprinters? Of blijft er straks een kopgroep weg? We gaan rond 13.30 uur van start.
Tour de France · 3 uur geleden
Michael Gogl (NTT Pro Cycling) gaat vandaag niet meer van start. De 26-jarige Oostenrijker gaat vandaag niet meer van start. Het is onduidelijk waarom Gogl heeft besloten om niet meer op te stappen.
Tour de France · 3 uur geleden
Je ziet het goed: Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) heeft sinds gisteren het meeste bergpunten. Hij draagt vandaag de bollentrui, die hij van Tadej Pogacar (UEA Team Emirates) overneemt. Laatstgenoemde is nog wel leider in het jongerenklassement en start de rit van de dag in de witte trui.
Tour de France · 3 uur geleden
Voor de start van de negentiende etappe zetten we de truidragers nog eens op een rijtje:

 • Gele trui: Roglic (Jumbo-Visma)
 • Witte trui: Pogacar (UAE Team Emirates)
 • Groene trui: Bennett (Deceuninck-Quick-Step)
 • Bollentrui: Carapaz (INEOS Grenadiers)
Tour de France · 6 uur geleden
Primoz Roglic is hard op weg naar zijn eerste eindzege in de Tour de France. NUsport-verslaggever Daan de Ridder bespreekt met presentator Bas Scharwachter waarom de Jumbo-Visma-renner het geel waarschijnlijk niet meer gaat verliezen.
Tour dag 19: '99 procent zeker dat Roglic de Tour wint'
Tour dag 19: '99 procent zeker dat Roglic de Tour wint'
Tour de France · 8 uur geleden
Jumbo-Visma-directeur Zeeman kapot van uitsluiting
Sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma zit er erg mee dat hij de Tour de France gisteren heeft moeten verlaten. Op Twitter verontschuldigt hij zich voor zijn gedrag na de de zeventiende etappe. Zeeman werd boos toen een commissaris van de UCI de fiets van Primoz Roglic beschadigde bij een controle. "Ik heb me verbaal niet correct gedragen ten opzichte van een UCI-commissaris die een fietscontrole wilde doen bij de fiets van Primoz. Ik ben boos geworden, omdat de commissaris zelfstandig de bracket (een deel van het frame, red.) van de fiets van Primoz wilde demonteren. Bij deze demontage is de fiets van Primoz beschadigd geraakt. Ondanks dit voorval had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvol moeten benaderen. Ik betreur het dat ik dit niet heb gedaan."
Tour de France · gisteren om 23:07
Een samenvatting van de curieuze Tour-etappe van vandaag, waarin Michal Kwiatkowski de ritzege cadeau kreeg van INEOS-ploeggenoot Richard Carapaz.
Samenvatting Tour-etappe 18: Kwiatkowski krijgt ritzege cadeau
Samenvatting Tour-etappe 18: Kwiatkowski krijgt ritzege cadeau
Tour de France · gisteren om 21:50
De UCI geeft wat meer tekst en uitleg over het incident rond Jumbo-Visma-directeur Merijn Zeeman, die eerder vandaag uit de Tour de France is gezet. "De commissarissen van de UCI vinden dat meneer Zeeman zich op een onacceptabele manier heeft gedragen richting een UCI-staflid op het moment dat er een controle werd uitgevoerd bij de fiets van de geletruidrager", schrijft de internationale wielerunie. Het is nog wachten op een officiële reactie vanuit Jumbo-Visma zelf.
Tour de France · gisteren om 21:25
We blikken vast vooruit op de Tour-etappe van morgen, waarin de sprinters een kans op een ritzege lijken te gaan krijgen. De klassementsrenners zullen tijdens de 160 kilometer lange etappe van Bourg-en-Bresse naar Champagnole ongetwijfeld al met hun gedachten bij de tijdrit van zaterdag zijn. Daar wordt normaal gesproken de Tour de France beslist. De finish in Champagnole, dat pas voor de derde keer is opgenomen in de Tour de France, belooft er één voor de sterkere sprinters te zijn, onder wie Cees Bol. De laatste meters in de 'Parel van de Jura' lopen licht op.
Tour de France · gisteren om 19:44
Sportief directeur Zeeman van Jumbo-Visma uit Tour gezet vanwege wangedrag
Een opvallend bericht uit de Tour de France! Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, is uit de Tour de France gezet vanwege wangedrag. Zeeman zou zich bij de etappe van gisteren schuldig gemaakt hebben aan intimidatie van een jurylid bij de fietscontrole. Zeeman heeft ook een boete gekregen van 2.000 Zwitserse Frank (omgerekend 1.850 euro).
Tour de France · gisteren om 19:20
Dumoulin looft Van Aert na laatste bergrit Tour: 'Die gozer kan alles'
Tom Dumoulin is na de laatste bergrit van de Tour de France niet voor het eerst lovend over Wout van Aert. De Belg rijdt bijna de hele slotklim op kop voor geletruidrager Primoz Roglic en wint ook nog de sprint om de derde plek. "Wout was wederom geweldig", lacht Dumoulin na de finish van de achttiende etappe in La Roche-sur-Foron. "Die gozer kan alles. Sprinten, klimmen; wat je hem ook vraagt, hij doet het."
Tour de France · gisteren om 17:49
Een opvallend incident, vlak voor de finish van de etappe van vandaag. Een fan wil nog voor het eind van de etappe het feestje meevieren met de INEOS-renners.
Tour de France · gisteren om 17:36
Kwiatkowski draagt zijn zege op aan INEOS-ploeggenoot Egan Bernal, die voorafgaand aan de etappe van gisteren afstapte. "Hopelijk is Egan in orde", vervolgt de dertigjarige Pool. "Het is heel jammer dat hij moest vertrekken, maar hopelijk heeft hij ook een beetje kunnen genieten vandaag. We hebben van alles geprobeerd de laatste drie dagen en nu eindelijk is het gelukt. Ik had de beste benen ooit."
Tour de France · gisteren om 17:32
"Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik ben", zegt Michal Kwiatkowski na zijn ritzege van vandaag. " Het was een geweldige dag en ik zal dit nooit vergeten. Ik heb al mooie dingen meegemaakt in het wielrennen, maar dit is een nieuwe ervaring voor me."