Tony Martin en Luke Rowe zijn definitief uitgesloten van verdere deelname aan de Tour de France. Sporttribunaal CAS kon donderdagochtend voor de start van de etappe het beroep van hun ploegen Jumbo-Visma en Team INEOS tegen de diskwalificatie niet behandelen.

Martin en Rowe kregen het woensdag in het slot van de etappe met elkaar aan de stok. De Duitser van Jumbo-Visma reed de Brit van INEOS bijna van de weg, waarna Rowe hem hardhandig bij de schouder pakte.

De UCI oordeelde dat Martin en Rowe met hun actie overige renners in gevaar brachten. De Duitser en de Brit maakten woensdagavond hun excuses in een video, maar gaven ook aan dat ze de straf veel te zwaar vonden. Ze vonden donderdagochtend geen gehoor bij het CAS.

Door de diskwalificatie van Martin heeft Jumbo-Visma nog maar zes renners in koers. De ploeg van Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen moest eerder al verder zonder de gevallen Wout van Aert.

Volgens Jumbo-Visma-renner Mike Teunissen heeft de absentie van Martin geen heel grote gevolgen voor Kruijswijk in de Alpen. "Het gaat er vooral om dat Laurens en George (De Plus en Bennett, red.) zo lang mogelijk fris kunnen blijven voor 'Stevie'. Dat verandert niet met of zonder Tony", zei hij vlak voor de start.

Nog 156 renners in koers

Bij Team INEOS van kopmannen Geraint Thomas en Egan Bernal is Rowe de eerste renner die de Tour moet verlaten. De Britse formatie heeft nog zeven renners over.

Naast Martin en Rowe gingen ook Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) en Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) donderdag niet meer van start. Dat betekent dat het aantal uitvallers op twintig komt en er nog 156 renners in koers zijn.

Het Tour-peloton begon donderdag aan de eerste van drie zware Alpen-etappes. De renners moeten 208 kilometer afleggen tussen Embrun en Valloire en komen met de Col d'Izoard en de Col du Galibier twee beklimmingen van de buitencategorie tegen. De start was om 11.25 uur.