Voor Julian Alaphilippe komt zijn tijdverlies in de vijftiende etappe van de Tour de France niet als een grote verrassing. De Fransman is vooral blij dat hij de gele trui nog altijd in zijn bezit heeft.

"Ik wist dat het een zware dag zou worden en in de finale heb ik de tol betaald voor mijn eerdere inspanningen", stelde Alaphilippe. "Ik verwachtte vandaag wat tijd te verliezen, maar ik ben opgelucht dat ik nog steeds de gele trui in handen heb."

De 27-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step moest op de slotklim van een zware bergetappe lossen uit de groep met favorieten. Uiteindelijk verloor hij ruim een minuut op Thibaut Pinot, die achter ritwinnaar Simon Yates als eerste klassementsrenner de finish passeerde.

"Nog een dag in het geel, het is ongelooflijk", jubelde hij. "Ik heb er alles aan gedaan om de leiding te behouden, maar het wordt een erg zware slotweek."

In het algemeen klassement heeft Alaphilippe nu nog iets meer dan anderhalve minuut voorsprong op nummer twee Geraint Thomas. Steven Kruijswijk behield zijn derde plek en heeft 1 minuut en 47 seconden achterstand.

Kruijswijk: 'Hopelijk ben ik in de Alpen beter'
54
Kruijswijk: 'Hopelijk ben ik in de Alpen beter'

'Zal niet ontgoocheld zijn als ik tijd blijf verliezen'

"Ik wil hier nu van genieten en me op mezelf focussen", aldus de geletruidrager. "Het klassement wordt voor komende week een groot vraagteken, maar ik ben al blij met wat er tot nu toe is gebeurd."

In de slotweek van de Tour staan er onder meer nog drie zware bergritten op het programma. Voor Alaphilippe zal het geen teleurstelling zijn als hij ook daar tijd verliest.

"Mijn plannen zijn niet veranderd. Het was mijn doel om het geel te behouden, maar ik zal niet ontgoocheld zijn als ik tijd blijf verliezen."

Maandag staat de tweede rustdag in deze Tour op het programma. Een dag later volgt een relatief vlakke etappe van en naar Nîmes.

Julian Alaphilippe heeft nog altijd de gele trui om de schouders. (Foto: Pro Shots)