Steven Kruijswijk rekent woensdag in de heuvelachtige vijfde etappe van de Tour de France op een eerste kleine strijd tussen de klassementsrenners.

"Het parcours is er lastig genoeg voor, denk ik. Ik denk dat de klassementsrenners allemaal gefocust zullen zijn op de finale en elkaar in de gaten zullen houden. Of het echt vuurwerk op gaat leveren, weet ik niet. Morgen komt er een hele lastige dag aan", zei de kopman van Jumbo-Visma kort voor de start in Saint-Dié-des-Vosges.

"Het gaat een opeenstapeling van inspanningen worden. Dat gaat zeker meespelen in de laatste kilometer. Deze ritten moet ik niets onnodig verliezen. En geen energie verspelen. Daarna moet ik een paar dagen uitkiezen waar ik het verschil wil maken. Hopelijk kom ik er dan achter of ik in de vorm van mijn leven ben."

Kruijswijk staat er na vier ritten goed voor in het algemeen klassement. Hij bezet de derde plaats, op 25 seconden achterstand van de Franse geletruidrager Julian Alaphilippe en op twintig tellen achterstand van de Belgische nummer twee en zijn ploeggenoot Wout van Aert.

"Ik ben niet zo bezig met het algemeen klassement nu. Ik probeer daar ook niet naar te kijken. Ik wil elke dag gefocust zijn en elke dag apart aanpakken", vertelde hij.

Kruijswijk maakt goede indruk op Niermann

Kruijswijk, die vorig jaar met de vijfde plaats in het eindklassement zijn beste resultaat behaalde in de Tour, maakt in elk geval een goede indruk op ploegleider Grischa Niermann van Jumbo-Visma.

"Al denk ik wel dat de etappes in de Pyreneeën en de Alpen hem straks beter liggen dan de ritten in de Vogezen nu. Het laatste klimmetje is vandaag best wel smal. We moeten er nu voor zorgen dat hij in de finale van voren zit en uit de problemen blijft."

Niermann verwacht woensdag - wanneer er in totaal vier gecategoriseerde heuvels moeten worden beklommen - eveneens het nodige spektakel, hoewel donderdag pas de eerste echte bergetappe op het programma staat.

"Dit is een hele lastige rit, met een heel lastige finale vooral. Of het een rit voor klassementsrenners is? Hij zit er niet ver vanaf. Ik denk dat er van alles kan gebeuren vandaag. Met La Planche des Belles Filles wacht donderdag wel een nog grotere uitdaging. Dus het is even zien wie er vandaag al 'uit de kast' wil komen."

De vijfde etappe begint woensdag om 13.25 uur in Saint-Dié-des-Vosges. De finish wordt rond 17.35 uur verwacht in Colmar, waar in 2009 voor de laatste keer de streep lag in de Tour. Toen won de Duitser Heinrich Haussler.