Greg Van Avermaet heeft zaterdag de eerste bolletjestrui in de Tour de France veroverd. De renner van CCC kwam als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen.

De 'Muur' is gecategoriseerd als een beklimming van de derde categorie en levert Van Avermaet twee bergpunten op. Zijn landgenoot Xandro Meurisse kwam als tweede boven en veroverde één punt.

Op de andere klim van de eerste etappe, de Bosberg van de vierde categorie, pakte Meurisse één punt, zodat hij er net als Van Avermaet twee heeft. Omdat Van Avermaet op een zwaardere klim meer punten pakte, mag hij de eerste bolletjestrui aantrekken.

Van Avermaet en Meurisse zaten in de vroege vlucht met de Deen Mads Würtz Schmidt en Natnael Berhane uit Eritrea. Van Avermaet liet zich na de beklimming van de Bosberg terugzakken in het peloton.

Van Avermaet tot maandag zeker van bolletjestrui

De Belg zal zijn trui in elk geval tot en met maandag dragen. Zondag staat er een ploegentijdrit op het programma, waarin geen punten voor het bergklassement te verdienen zijn.

Maandag staat er een heuvelachtige rit tussen Binche en Épernay op het programma, met drie beklimmingen van de derde categorie en één van de vierde categorie.

De verwachting is dat de 194 kilometer lange eerste etappe eindigt in een massasprint. De finish in Brussel wordt rond 17.00 uur verwacht.