Philippe Gilbert moet alsnog opgeven in de Tour de France. De Belg blijkt bij een bizarre val dinsdag in de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk zijn knieschijf gebroken te hebben.

Aanvankelijk leek de schade mee te vallen, maar kort nadat Gilbert de finish had bereikt zwol de knie op. Na een mri-scan bleek de ernst van de kwetsuur. "Het is een wonder dat hij de finish heeft gehaald", liet de ploegarts van Quick Step weten.

De 35-jarige Gilbert ging aan kop in de Pyreneeënrit toen hij in de afdaling van de Portet d'Aspet de bocht niet kon houden en over een stenen muurtje een ravijn in vloog.

"Dat was schrikken. Het was niet zo héél diep - ik denk zo'n vier meter - maar er waren vooral veel stenen. Toen ik daar lag, dacht ik: ik heb alles gebroken. Ik durfde eerst niet te bewegen", zei Gilbert kort na de finish tegen Sporza.

Gelukkig voor de renner van Quick-Step Floors was er snel hulp ter plaatse om hem naar boven de halen. Daar bleek de schade naar omstandigheden mee te vallen. 

Na een duim op te hebben gestoken naar de camera vervolgde Gilbert de rit, al was hij door zijn val kansloos voor dagsucces. De Fransman Julian Alaphilippe won, terwijl Gilbert het moest doen met de prijs voor meest strijdlustige renner van de dag.

Mart bespreekt de Tour: 'Valpartij Gilbert was spectaculair'
1
Mart bespreekt de Tour: 'Valpartij Gilbert was spectaculair'

Shock

In de Tour van 1995 ging de Italiaan Fabio Casartelli ook hard onderuit in de afdaling van de Portet d'Aspet en hij overleed kort daarna in het ziekenhuis. Ook bij de val van Gilbert was de schrik groot, ook bij zijn ploegleider Patrick Lefevre. "Mijn hart stond even stil. En Philippe is een beetje in shock."

Toch raadde Lefevre Gilbert aanvankelijk aan om de Tour uit te rijden. "Anders moet hij zich thuis alleen voorbereiden op de Clasica San Sebastian. Dan kan hij beter hier zitten", zei hij met een glimlach. Enkele uren later bleek, na een mri-scan in het ziekenhuis, dat de schade aan Gilberts knie dermate ernstig is dat hij de Tour moet staken.

De wereldkampioen van 2012 zal woensdag daardoor niet meer starten in de Pyreneeënrit die maar 65 kilometer lang is. De Tour duurt nog tot en met zondag en eindigt traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs.

Het been van Gilbert na de etappe

Het been van Gilbert na de etappe