De zestiende etappe van de Tour de France is dinsdag tijdelijk stilgelegd, omdat een deel van de renners last van de ogen had na het gebruik van traangas door de politie.

De politie gebruikte het traangas om een einde te maken aan een protest van Franse boeren die hooibalen op de weg hadden gelegd. De demonstranten vinden dat het departement Ariège, waar het peloton doorheen rijdt, wordt achtergesteld door de Franse regering bij de herverdeling van Europese subsidies.

Op het moment dat het peloton passeerde, op 187 kilometer van de finish, was het traangas nog niet helemaal weg en dus werden de renners gehinderd. Meerdere renners, onder wie groenetruidrager Peter Sagan en geletruidrager Geraint Thomas, moesten hun ogen met water spoelen.

Na een kwartier kon het peloton de rit over 218 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon hervatten.

Politie zet vlak naast renners traangas in tijdens Tour
41
Politie zet vlak naast renners traangas in tijdens Tour

Dumoulin

De zestiende rit is de eerste Pyreneeënetappe van deze Tour. Na 155 kilometer wacht de Col de Portet-d'Aspet (5,4 kilometer à 7,1 procent) en daarna volgen de Col de Menté (6,9 kilometer à 8,1 procent) en de Col du Portillon (8,3 kilometer à 7,1 procent).

De bergrit zou voor verschuivingen kunnen zorgen in de top van het algemeen klassement, waarin Tom Dumoulin nog altijd derde staat. De Nederlander van Team Sunweb heeft 11 seconden achterstand op viervoudig winnaar Chris Froome.

Thomas, ploeggenoot van Froome bij Team Sky, heeft 1 minuut en 50 seconden voorsprong op Dumoulin.