Gianni Moscon is zondag na de vijftiende etappe uit de Tour de France gezet. De helper van geletruidrager Geraint Thomas en titelverdediger Chris Froome heeft een andere renner geslagen.

Kort na het begin van de etappe in Millau kreeg Moscon het aan de stok met Elie Gestbert van Fortuneo-Samsic. Op tv-beelden is duidelijk te zien dat Moscon een achterwaartse klap uitdeelde.

Na de rit werden ploegleider Nicolas Portal en ploegbaas Dave Brailsford bij de jury ontboden, waarop de jury op basis van de beelden besloot dat Moscon naar huis moet. 

De 24-jarige Italiaan was bezig aan zijn tweede grote ronde. Vorig jaar eindigde hij als 27e in de door Froome gewonnen Vuelta a España. Het is niet de eerste keer in zijn prille carrière dat Moscon in opspraak raakt. In 2017 werd hij door zijn ploeg voor zes weken geschorst, nadat hij Kévin Reza racistisch had bejegend.

Daarnaast werd Moscon er vorig jaar door Sébastien Reichenbach van beschuldigd dat hij hem expres had laten vallen. Ook werd hij gediskwalificeerd bij het WK, omdat hij te lang aan de ploegleiderswagen hing.

Gevolgen

Na het incident met Reza meldde Sky dat Moscon ontslagen zou worden als hij zich nogmaals aan racisme schuldig zou maken. Of de klap aan Gesbert ook gevolgen heeft, is nog onduidelijk.

"We zullen het incident na de Tour met Gianni bespreken en besluiten of we verdere actie ondernemen", zegt Brailsford op de website van Sky.

"Ik wil onze excuses aanbieden aan Elie Gesbert en zijn ploeg Fortuneo voor deze onacceptabele gebeurtenis. Gianni is flink teleurgesteld. Hij weet dat hij zichzelf, het team en de koers tekort heeft gedaan."

Door het wegvallen van Moscon heeft Sky nog zeven renners in koers. Wout Poels is een van de overgebleven knechten van Thomas en Froome.

Pauwels

Ook voor Serge Pauwels is de Tour voorbij. De Belg kwam ten val bij de sprint om de negende plaats en brak daarbij zijn elleboog.

De renner van Dimension Data, die in het bergklassement op de derde plaats stond, moet geopereerd worden. 

De vijftiende etappe werd gewonnen door de Deen Magnus Cort Nielsen, die de Spanjaard Ion Izagirre (tweede) en Bauke Mollema (derde) klopte in de sprint.

Maandag is de tweede rustdag van deze Tour, waarna dinsdag de eerste Pyreneeënetappe op het programma staat.