Geraint Thomas heeft donderdag na de elfde etappe ook de twaalfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Britse geletruidrager van Team Sky kwam als eerste aan op de Alpe d'Huez.

Tom Dumoulin moest net als een dag eerder achter Thomas genoegen nemen met de tweede plaats, maar de Nederlandse kopman van Team Sunweb pakte daardoor wel belangrijke bonificatieseconden.

Lange tijd leek Steven Kruijswijk met de zege op de Alpe d'Huez aan de haal te gaan, maar de Nederlander van Lotto-Jumbo werd na een lange solo op 3,5 kilometer van de finish teruggegrepen.

De laatste Nederlandse winnaar op de 'Hollandse Berg' blijft daardoor Gert-Jan Theunisse, die dat kunstje in 1989 bewerkstelligde.

In het algemeen klassement leidt Thomas nu voor zijn ploeggenoot en titelverdediger Chris Froome (op 1 minuut en 39 seconden), Dumoulin (op 1.50), Vincenzo Nibali (op 2.37) en Primoz Roglic (op 2.46).

De topsprinters Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria en André Greipel verlieten donderdag de Tour. Het drietal reed vrijwel gelijk op grote achterstand en kneep op de Col de la Croix-de-Fer ongeveer tegelijkertijd in de remmen.

Mart bespreekt de Tour: 'Kruijswijk maakt naam à la Van Gogh'
1
Mart bespreekt de Tour: 'Kruijswijk maakt naam à la Van Gogh'

Slagveld

Het peloton begon de twaalfde etappe in Bourg-Saint-Maurice en ging via de Col de la Madeleine (25 kilometer à 6,2 procent), Lacets de Montvernier (3,4 kilometer à 8,2 procent) en de Col de la Croix-de-Fer (29 kilometer à 5,2 procent) richting de Alpe d'Huez (13,8 kilometer à 8,1 procent).

Op de Col de la Madeleine ontstond er gelijk een slagveld. Heel wat renners, onder wie Groenewegen, Gaviria en Greipel, moesten meteen lossen en voor hen was het al snel duidelijk dat het vandaag een loodzware klus zou worden om op tijd binnen te komen.

Een groep van 26 renners wist aan het hoge tempo van Sky te ontsnappen. De belangrijkste namen in de omvangrijke vlucht waren Kruijswijk, Robert Gesink, Laurens ten Dam, Marco Minnaard, Alejandro Valverde, Mikel Nieve, Pierre Latour, Warren Barguil, Rafal Majka, Ilnur Zakarin en Julian Alaphilippe.

Op de top van de Col de la Madeleine, waar Alaphilippe als eerste boven kwam en zodoende zijn leidende positie in het bergklassement flink verstevigde, had de groep 2 minuten en 45 seconden voorsprong op het peloton.

Kruijswijk reed daardoor virtueel in het geel en de zaken begonnen er voor hem nog rooskleuriger uit te zien toen hij er op de Col de la Croix-de-Fer alleen vandoor ging en op een gegeven moment het verschil met Thomas en de andere klassementsfavorieten zes minuten bedroeg.

Kruijswijk voelde dat het niet ging lukken op Alpe D'Huez
73
Kruijswijk voelde dat het niet ging lukken op Alpe D'Huez

Samensmelting

Op de Alpe d'Huez leek Kruijswijk er echter een beetje doorheen te zitten, waardoor het peloton onder aanvoering van nog altijd Sky en inmiddels zonder Valverde, Zakarin, Barguil, Daniël Martin en ook Gesink met rasse schreden naderde.

Op 3,5 kilometer van de meet was de samensmelting dan ook een feit, waarna Kruijswijk gelijk wegzakte en de overgebleven favorieten elkaar bestookten met aanvallen.

Niemand slaagde er echter in echt weg te komen, waardoor een sprint uit moest gaan wijzen wie de opvolger zou worden van Thibaut Pinot, die drie jaar geleden de sterkste was toen er voor de laatste keer op de Alpe d'Huez gefinisht werd.

Thomas snelde op overtuigende wijze als eerste over de streep, voor Dumoulin (tweede), Bardet (derde), Froome (vierde) en Landa (vijfde). Kruijswijk kwam uiteindelijk bijna een minuut later als tiende binnen.

De Tour gaat vrijdag verder met een nagenoeg vlakke rit over 169,5 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence, waardoor waarschijnlijk de sprinters weer eens aan zet zijn.

Twaalfde etappe Tour de France in beeld