Richie Porte staat na zijn valpartij in de negende etappe van de Tour de France zes tot acht weken aan de kant. Zijn team BMC bevestigde zondagavond dat de 33-jarige Australiër een breuk in het rechtersleutelbeen heeft opgelopen.

De klassementsrenner ging in de kasseienrit al na 10 kilometer naar de grond. Porte greep direct naar zijn sleutelbeen en moest na onderzoek opgeven. Hij stapte met tranen in zijn ogen in de volgauto.

Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt hij inderdaad zijn rechtersleutelbeen te hebben gebroken. "Porte moet minimaal een week rusten voordat hij de hometrainer op mag. Na drie of vier weken mag hij op de fiets gaan trainen en na zes tot acht weken zou hij weer moeten kunnen koersen", verklaarde de teamdokter.

"Uiteraard ben ik hier kapot van", reageerde Porte. "Het is het tweede jaar op rij dat ik de Tour op deze manier moet verlaten. Voor ik het goed en wel besefte, lag ik op de grond en onmiddellijk voelde ik pijn in de rechterschouder."

"Ik wil mijn teamgenoten bedanken voor het ongelooflijke werk dat ze negen dagen lang voor me leverden. Ik ben heel teleurgesteld dat we dit niet tot in Parijs kunnen doortrekken."

In 2016 werd Porte nog vijfde in de Tour. Vorig jaar brak hij zijn sleutelbeen en bekken bij een zware val in de afdaling van de Mont du Chat, eveneens in de negende etappe.

Mart bespreekt de Tour: 'Huilbui van Degenkolb was prachtig'
1
Mart bespreekt de Tour: 'Huilbui van Degenkolb was prachtig'