Antwan Tolhoek is zaterdag bij de eerste etappe van de Tour France door toedoen van een politiemotor in de sloot beland. De renner van Lotto-Jumbo hield er geen noemenswaardige verwondingen aan over.

De Tour-debutant ging een uur voor de finish in Fontenay-le-Comte tegen de vlakte toen een motor hem probeerde te passeren.

"Er kwamen twee motards voorbij en eentje tikte me aan", zei hij zondag vlak voor de start van de tweede rit bij de NOS. "Gelukkig heb ik alleen een paar kleine schrammetjes. Een nat pak? Nee, de sloot was droog."

De 24-jarige klimmer maakt zo op hardhandige wijze kennis met de grootste wielerwedstrijd van het jaar, die hij voorheen alleen via televisie volgde.

"Dit is blijkbaar de Tour, met veel hectiek en chaos", concludeerde hij. "Ik dacht dat het wel mee zou vallen, maar het is echt een groot verschil met andere koersen. Blijkbaar hoef je de eerste week niet eens zo hard te rijden, maar vooral veilig op je fiets blijven zitten en heelhuids bij de finish komen."

Tolhoek kwam door de val in de openingsrit wel met achterstand over de finish. De Zeeuw finishte op 51 seconden van winnaar Fernando Gaviria in een groep met onder anderen Chris Froome.