Thomas De Gendt is boos dat hij niet is uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour de France. De Belg is zo kwaad dat hij het liefst meteen naar huis zou gaan.

De Belgische renner van Lotto Soudal reed de afgelopen drie weken in de Tour de France meer dan duizend kilometer in de kopgroep, maar toch ging de prijs voor de meest strijdlustige renner aan zijn neus voorbij.

De overwegend Franse jury gaf de voorkeur aan Warren Barguil, de Franse klimmer van Team Sunweb. "Het feit dat er vijf Fransen in de jury zitten, heeft zeker een rol gespeeld", zei De Gendt zondagochtend voor vertrek vanuit Marseille naar Parijs, waar de slotetappe wordt verreden.

"Als er vijf Belgen in de jury gezeten hadden, zou de uitslag er anders uitgezien hebben. Dus dat bewijst dat de samenstelling niet klopt. Laat tenminste een internationale jury zich daarover uitspreken."

"Ik ben heel, heel ontgoocheld. Ik heb zin om meteen naar huis te gaan.''

Vijfde

Hoewel De Gendt regelmatig het avontuur koos, wist hij slechts één keer bij de eerste twintig in een etappe te finishen. In de negentiende etappe werd hij vijftiende.

Voor de laatste etappe naar de Champs-Élysées bezet de Belg de vijftigste plek in het algemeen klassement. Dankzij de punten die hij onderweg binnenhaalde staat hij op de derde plek in het bergklassement en de zesde plaats in de strijd om de groene trui.