Team Sunweb-renner Warren Barguil kon donderdag amper bevatten dat hij zijn toch al geslaagde Tour de France nog meer glans gaf door zijn tweede dagsucces te boeken en zich bovendien te verzekeren van winst in het bergklassement.

De 25-jarige Barguil klom door zijn winst op de Col d'Izoard bovendien naar de negende plek in het klassment ten koste van Alberto Contador. Eerder behaalde ploeggenoot en groenetruidrager Michael Matthews al twee ritzeges.

"Het is ongelooflijk. Ik deel tijdens de Tour een kamer met Matthews. We hebben nu allebei twee zeges en allebei een trui. Bizar", zei Barguil donderdag in een eerste ractie.

De drager van de bolletjesdrui had als eerste missie om Contador achter zich te laten. "Ik wilde aanvallen, wat tijd winnen op Contador. Maar hij reed achter me aan", aldus de Fransman.

"We kwamen bij Bauke Mollema, de ploeggenoot van Contador. Ik hoorde Contador hulp vragen aan Mollema en toen heb ik versneld."

Barguil soleert naar etappezege Tour na zware slotklim
23
Barguil soleert naar etappezege Tour na zware slotklim

Atapuma

In de absolute slotfase leek Darwin Atapuma van UAE Team Emirates op weg naar de ritwinst, maar achtervolger Barguil stak de Colombiaan uiteindelijk nog voorbij en kwam solo over de eindstreep.

"Ik ben op jacht gegaan naar Atapuma en het lukte nog ook, crazy", kon Barguil zijn succes in de laatste bergetappe amper bevatten.

De Tour gaat vrijdag verder met een heuvelachtige rit van 222,5 kilometer tussen Embrun en Salon-de-Provence. De renners moeten drie beklimmingen over van derde categorie.