Philippe Gilbert gaat dinsdag niet meer van start in de zestiende etappe van de Tour de France. De Belgische renner van Quick-Step Floors heeft buikgriep.

Na Matteo Trentin is Gilbert de tweede renner van Quick-Step die moet opgeven deze Tour. De Belgische ploeg heeft met groenetruidrager Marcel Kittel en klassementsrenner Daniel Martin twee kopmannen. De Ier staat vijfde in het algemeen klassement.

De 35-jarige Gilbert werd afgelopen weekend nog vierde in de rit naar Rodez, die werd gewonnen door Michael Matthews. In de vijfde etappe werd de Belg uitgeroepen tot meest strijdlustige renner na een lange ontsnapping.

Hij was bezig aan zijn achtste Tour de France. In het algemeen klassement bezette Gilbert de 79e plaats op één uur en 48 minuten van geletruidrager Chris Froome.

Voorjaar

Gilbert kan terugkijken op een zeer succesvol voorjaar, waarin hij onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race won.

De zestiende etappe begint dinsdag om 13.40 uur en gaat over 165 kilometer van Le Puy-en-Velay naar Romans-sur-Isère. Onderweg komen de renners een beklimming tegen van de derde en de vierde categorie, maar het laatste deel van de rit is vlak, waardoor een massasprint in de lijn der verwachtingen ligt.