Robert Gesink heeft zondag bij een valpartij in de negende etappe van de Tour de France een stabiele breuk in zijn wervelkolom opgelopen.

De klimmer van Lotto-Jumbo kwam in de koninginnenrit al vroeg ten val. Gesink kwam weliswaar zelf weer overeind, maar kon zijn weg niet vervolgen. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar een CT-scan werd gemaakt.

Uit de foto's bleek dat Gesink een stabiele breuk in zijn wervelkolom heeft opgelopen. Er moet een corset op maat worden gemaakt voor de onfortuinlijke renner. Het is niet duidelijk hoe lang hij aan de kant staat.

"Ik geloof dat hij twee dagen in het ziekenhuis moet blijven en een gipscorset krijgt", zegt ploegleider Frans Maassen tegen de NOS. "Vanavond komt zijn vrouw hem opzoeken."

Bergop

Gesink kwam ten val op het moment dat het peloton bergop reed. "Er viel een renner van Direct Energie en daar werd Gesink het slachtoffer van. Hij kwam waarschijnlijk op zijn kont terecht en heeft toen met zijn lage rug een trapper geraakt."

Gesink stond nog wel op, maar snel was duidelijk dat hij zijn weg niet kon vervolgen. In het ziekenhuis werd vervolgens een breuk geconstateerd.

"Hij heeft zo veel hoogtepunten in zijn loopbaan meegemaakt, maar ook zo veel dieptepunten", zegt Maassen. "Het is heel jammer, maar het is niet anders."

Ook de Italiaan Manuele Mori van UAE Team Emirates smakte tegen het asfalt en kon zijn weg niet vervolgen. Hij lag kermend van de pijn op de grond.

Tweede plek

Gesink eindigde zaterdag nog op de tweede plek in de door Lilian Calmejane gewonnen achtste etappe. De klimmer uit Varsseveld richtte zich deze Tour op ritzeges en reed voor het eerst niet voor het klassement.

Desondanks was Gesink de beste Nederlander in de rangschikking. Hij stond op de 46e plek met een achterstand van 14.58 op geletruidrager Chris Froome.

Gesink was bezig aan zijn zevende Ronde van Frankrijk. Hij werd in 2010 vierde, na diskwalificatie van Alberto Contador en Denis Menchov, en vond zijn naam in 2015 terug op de zesde stek.

Gesink verdween echter ook twee keer voortijdig uit de Tour. In 2009 na een val waarbij hij zijn linkerpols brak en in 2012 opnieuw na een val hoewel hij het nog enkele ritten probeerde.

Samenvatting Tour: Uran wint koninginnenrit, Froome behoudt geel
152
Samenvatting Tour: Uran wint koninginnenrit, Froome behoudt geel