Sporttibunaal CAS heeft donderdag een protest van Bora-Hansgrohe verworpen. Peter Sagan keert daardoor definitief niet terug in de Tour de France.

In de korte verklaring stelt het CAS dat Sagan niet meer toegelaten wordt in de Tour. CAS heeft het besluit niet verder toegelicht. 

Sagan werd dinsdag na de vierde etappe gediskwalificeerd door de Tourorganisatie, nadat hij in de eindsprint schuldig werd bevonden aan de valpartij van Mark Cavendish. De Britse sprinter brak daarbij zijn schouderblad en moest opgeven.

Volgens de verklaring van Bora is Sagan "niet schuldig aan de val van Cavendish, laat staan dat hij het opzettelijk deed". De wereldkampioen heeft volgens het Duitse team niets verkeerd gedaan. "Sagan bleef tijdens de sprint op zijn lijn en kon Cavendish niet zien aan zijn rechterzijde", zo luidt het betoog. 

Volgens Bora heeft de jury incorrect gehandeld. "De wedstrijdcommissie mag alleen een besluit nemen als de vermeende dader gehoord is, zodat hij zijn kijk op de zaken kan geven. Sagan heeft nooit de gelegenheid gekregen om zijn verhaal te doen bij de jury."

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan
44
Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Monaco

Bora stapte woensdagochtend voor de start van de vijfde etappe al naar het CAS, in de hoop dat de diskwalificatie van Sagan nog ongedaan gemaakt kon worden. Het sporttribunaal oordeelde donderdag dat de uitsluiting gegrond was.

Sagan is na zijn uitsluiting naar zijn huis in Monaco vertrokken. Hij is klaar om spoedig weer aan te sluiten in het Tourpeloton, indien het CAS zijn diskwalificatie wordt teruggedraaid. In de historie van de Tour is zoiets nooit eerder gebeurd.

Sagan en Cavendish hebben zich verzoend na het incident van dinsdag. De Slowaak zei op Twitter te hopen dat de Brit spoedig herstelt en kijkt ernaar uit om weer tegen de Brit te sprinten. Cavendish accepteerde de excuses die Sagan kort na de valpartij aanbood.