Peter Sagan heeft zich woensdagochtend neergelegd bij het besluit van de Tour de France-jury om hem uit de koers te zetten, al is hij het niet eens met de straf.

De 27-jarige Slowaak las voor het hotel van zijn team Bora-Hansgrohe een korte verklaring voor. Hij wilde geen vragen van media beantwoorden.

"Ik kan de beslissing van de jury alleen maar aanvaarden, maar ik ga niet akkoord. Ik denk dat ik niets verkeerds gedaan heb in de sprint", zei Sagan over de sprint waarin hij Mark Cavendish raakte. De Brit reed daardoor hard de hekken in en brak zijn schouderblad. Ook zijn Tour is daardoor voorbij.

"Het was een gekke sprint", vertelde Sagan. "Het zal niet de eerste en niet de laatste gekke sprint zijn. Ik vind het heel erg dat Mark Cavendish gevallen is en wens hem een goed herstel."

Sagan zegt dat hij niks fout deed in 'knotsgekke' sprint
69
Sagan zegt dat hij niks fout deed in 'knotsgekke' sprint

Record Zabel

De ploeg van Sagan tekende aanvankelijk beroep aan tegen de uitsluiting. De tweevoudig wereldkampioen won maandag in Longwy de derde etappe. Hij hoopte deze Tour voor de zesde keer op rij de groene trui te winnen, en daarmee het record van Erik Zabel te evenaren. 

Zonder Sagan en Cavendish werd de Tour woensdag om 13.20 uur hervat met de vijfde etappe. De rit eindigt met een steile klim naar La Planche des Belles Filles, waar rond 17.15 uur de eerste renners worden verwacht.

Lees alles over de Tour van 2018

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan
44
Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan