Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mark Cavendish

Cavendish uit Tour de France met gebroken schouder

Mark Cavendish gaat woensdag niet meer van start in de Tour de France. De 32-jarige Brit heeft bij zijn zware val dinsdag in de vierde etappe een gebroken schouder opgelopen, zo meldt zijn team Dimension Data dinsdagavond.
Door NU.nl

Cavendish ging tijdens de eindsprint onderuit toen hij op volle snelheid geraakt werd door de elleboog van Peter Sagan waardoor hij hard de hekken inreed. Sagan, tweevoudig wereldkampioen en maandag winnaar van de derde rit, werd daarop door de jury uit de Tour gezet.

Meteen na de etappe meldde Dimension Data al dat de 32-jarige Cavendish last had van zijn hand en schouder. Hij moest naar het ziekenhuis en daar kwam de breuk in zijn schouder aan het licht.

“Het is teleurstellend voor mij om de Tour te moeten verlaten", zegt Cavendish, die de afgelopen jaren liefst dertig Touretappes won, in een eerste reactie. Volgens de teamarts van zijn Zuid-Afrikaanse ploeg hoeft hij in ieder geval vooralsnog geen operatie te ondergaan.

In de finale gingen onder anderen Mark Cavendish en John Degenkolb hard onderuit.0:44
Afspelen knop

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Protest

Bora Hansgrohe, de ploeg van Sagen, tekende dinsdag nog wel protest aan tegen de uitsluiting van de Slowaak. Volgens de Duitse formatie is Sagan tijdens zijn sprint in zijn lijn gebleven en hij wist niet dat Cavendish achter hem reed. Woensdag werd de uitsluting echter toch aanvaard door Sagan.

Andere renners verschillen van mening over de actie van Sagan. André Greipel bijvoorbeeld, die ook sprintte om de zege, was aanvankelijk woedend over de "duw" van Sagan. Later kwam de 35-jarige Duitser van Lotto Soudal daarop terug.

"Soms zou ik eerst de beelden goed terug moeten kijken voordat ik iets roep. Mijn excuses aan Peter. Ik denk dat de beslissing van de jury te zwaar is", aldus Greipel op Twitter.

Vierde etappe Tour de France

Milder

Aanvankelijk was de straf milder en kreeg Sagan, die de afgelopen vijf jaar de groene trui won, slechts een tijdstraf van 30 seconden.

Ook werd hij teruggezet naar de 115e plek in het dagklassement en moest hij tachtig punten inleveren in de strijd om het groen. Na protest van Dimension Data werd Sagan alsnog gediskwalificeerd.

De vierde etappe werd dinsdag gewonnen door de Fransman Arnaud Démare. Woensdag gaat de Tour verder met een bergrit over 160 kilometer van Vittel naar Planche des Belles Filles.


Lees meer over:

Mark CavendishPeter SaganTour 2017

Aanbevolen artikelen