Dylan Groenewegen baalde er dinsdag van dat hij zich door een valpartij in de finale van de vierde Touretappe niet kon mengen in de strijd om de dagzege.

De sprinter van Lotto-Jumbo kwam er zelf zonder kleerscheuren vanaf, maar werd wel gehinderd.

"We zaten goed voorin, maar een renner voor ons viel en wij gingen eroverheen. Dat was niet te vermijden", aldus de 24-jarige Groenewegen over de massale valpartij op anderhalve kilometer van de finish.

"Ik ben meer van mijn fiets af gesprongen dan dat ik echt gevallen ben. Daardoor ben ik op mijn voeten geland en er goed van afgekomen. Maar zonde is het wel, weer een gemiste kans voor mij om een massasprint te winnen."

Groenewegen, die zondag in de tweede etappe als vijfde eindigde in de massasprint, viel al voor de tweede keer deze Tour. Zaterdag gleed hij ook onderuit in de openingstijdrit in het natte Düsseldorf.

"Mijn moeder zegt dat ik altijd twee keer vlak na elkaar val. Ik vind het nu wel genoeg geweest voor deze Tour. Het zou mooi zijn als ik echt weer kan kan meesprinten de volgende keer."

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan
44
Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Kwak

De Amsterdammer was duidelijk in zijn oordeel over het incident tussen Peter Sagan en Mark Cavendish op driehonderd meter van de streep. Wereldkampioen Sagan werd later uit de Tour de France gezet vanwege zijn actie jegens de Britse sprinter van Dimension Data, die hard onderuit ging.

"Het was geen correcte sprint. Daar werd een kwak uitgedeeld terwijl er eigenlijk geen ruimte was", oordeelde Groenewegen.

Zijn Duitse ploeggenoot Robert Wagner, een belangrijke gangmaker voor Groenewegen, beschreef de chaos. "Ze vielen links van ons en we zaten erbij, Dylan en ik. Wat er gebeurde weet ik niet, maar plotseling lagen ze. Ik viel niet, maar mijn fiets is helemaal stuk."

"We zaten goed samen tot die valpartij. Ik had persoonlijk het gevoel dat ik goed was. Dylan zei ook dat hij goede benen had, maar door die valpartij hebben we weer niets kunnen laten zien."

De Tour gaat woensdag verder met een rit over 160,5 kilometer van Vittel naar La Planche des Belles Filles. In die etappe wacht de renners in de slotfase een zware klim van de eerste categorie.