Peter Sagan kon naar eigen zeggen weinig doen aan de harde valpartij van Mark Cavendish dinsdag in de chaotische finale van de vierde etappe in de Tour de France. De Brit ging tegen de grond na een duw van de Slowaak, die door de jury uiteindelijk uit koers werd genomen.

Cavendish probeerde in de laatste meters van de massasprint aan de rechterkant Sagan voorbij te sprinten. De doorgang was echter te nauw, waardoor de sprinter van Team Dimension Data na een elleboog van de wereldkampioen van Bora-Hansgrohe hard ten val kwam.

"Ik wist niet dat Mark achter me zat", verdedigde Sagan zichzelf na afloop. "Ik wilde het wiel van Alexander Kristoff volgen, maar Mark kwam er heel snel door via de rechterkant. Ik had geen tijd meer om naar links te trekken en duwde vervolgens ter verdediging."

Sagan mocht aanvankelijk woensdag weer opstappen voor de vijfde etappe. Hij kreeg van de jury een tijdstraf van dertig seconden en werd in de uitslag van de vierde rit teruggezet naar de 115e plaats. Later werd Sagan echter alsnog gediskwalificeerd.

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan
44
Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Excuses

Sagan, die oorspronkelijk als tweede eindigde in de door Arnaud Démare gewonnen etappe, zocht na afloop van de rit direct de bus van Dimension Data op om te kijken hoe het met Cavendish ging.

"Ik heb mijn excuses aangeboden. Dat is logisch, want het is niet leuk om zo te crashen", aldus Sagan, die maandag nog de derde rit won in de massasprint. "Het was een zootje vandaag, maar het was gewoon een sprint."

Sagan en Bora-Hansgrohe wilden dinsdag nog niet reageren op de beslissing van de wedstrijdjury. De Duitse formatie is wel van plan om woensdag voor aanvang van de vijfde etappe met een verklaring te komen.