Mark Cavendish weet nog niet of hij woensdag op kan stappen voor de vijfde etappe van de Tour de France. De 32-jarige Brit liep dinsdag bij een zware valpartij in de vierde rit blessures op aan zijn rechterhand en -schouder.

Cavendish ging na de finish van de vierde etappe in Vittel naar de medische wagen van de Tour om röntgenfoto's te laten maken. Die brachten geen breuken aan het licht, maar de sprinter van Dimension Data zal nog meer onderzoeken ondergaan om een zware blessure uit te sluiten.

Cavendish vertelde na zijn eerste onderzoek aan de verzamelde media dat hij zal proberen om woensdag verder te rijden, als nieuwe scans niks ernstigs aantonen.

"De pijn die ik nu voel aan mijn schouder, maakt me niet optimistisch, maar ik ben geen dokter", aldus 'Cav'. "We zullen zien, op dit moment kan ik mijn hand en arm ook niet bewegen en ik wil geen risico vormen voor de andere renners. Ik moet wel kunnen remmen met mijn vinger."

Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan
44
Cavendish hard onderuit in vierde Tourrit na duw Sagan

Gediskwalificeerd

Cavendish ging op ongeveer driehonderd meter van de streep onderuit. De dertigvoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk werd door Peter Sagan in de hekken gereden. De wereldkampioen uit Slowakije werd anderhalf uur na de finish gediskwalificeerd voor die actie.

"Ik ben er geen fan van dat hij zijn elleboog zo tegen mij aan drukt", zei Cavendish direct na de finish. "Als hij nou alleen mijn kant op had gestuurd... Ik zou graag weten waarom hij zijn elleboog zo gebruikte. Ik kan goed opschieten met Peter en wil daar eerst met hem over praten."

Toen hij enkele uren later hoorde dat Sagan uit de Tour was gezet, reageerde de Engelsman voorzichtig. "De jury doet wat ze moet doen. Ik was dankbaar dat Sagan direct na de finish naar me toekwam bij de teambus."

Degenkolb

Cavendish nam onder anderen de Duitser John Degenkolb mee in zijn val. Beiden bleven enige tijd op de grond liggen, maar kwamen uiteindelijk nog wel op de fiets over de meet.

Scans toonden aan dat ook Degenkolb niks gebroken had. "Ik heb wel een pijnlijke rechterschouder", gaf de Duitser van Trek-Segafredo te kennen. "We zullen zien hoe het morgen gaat, hoe ik op mijn fiets kan zitten. Maar ik ga er natuurlijk alles aan doen om door te koersen."

De sprint van een zwaar uitgedund peloton werd gewonnen door de Fransman Arnaud Démare, die na 207 vlakke kilometers Sagan (tweede) en Alexander Kristoff (derde) voorbleef.