Mark Cavendish vindt dat er in de komende sprintersetappes in de Tour de France niet te veel van hem verwacht moet worden. De Brit is net hersteld van de ziekte van Pfeiffer en is daardoor nog niet op topniveau.

Zondag werd de renner van Team Dimension Data in Luik wel knap vierde in de door Marcel Kittel gewonnen tweede etappe van de Tour.

"Ik ben er tevreden mee, zeker als je bedenkt dat ik pas zes weken in training ben", aldus de 32-jarige Cavendish, die op zijn palmares dertig etappezeges in de Tour heeft staan.

Desondanks tempert hij de verwachtingen. "Ik ben er nog lang niet. Dat virus zit nog in mijn systeem, dus ik ben niet bijzonder optimistisch. Maar aan de andere kant, die vierde plaats was zeker geen slecht resultaat."

De deelname van Cavendish, die bezig is aan zijn elfde Ronde van Frankrijk, was door zijn ziekte lange tijd onzeker. Hij reed tussen 18 maart (Milaan-San Remo) en 15 juni (Ronde van Slovenië) geen enkele koers, maar besloot zich toch beschikbaar te stellen voor de Tourploeg.

Tour-vooruitblik: 'Michael Matthews moet klimmetje wel over kunnen'
44
Tour-vooruitblik: 'Michael Matthews moet klimmetje wel over kunnen'

Kracht

Cavendish merkte zondag bij de eindsprint in Luik dat hij vooral nog vermogen mist om echt mee te doen om de dagoverwinning.

"Ik zat aan de finish in het wiel van Kittel, maar verder kon ik echt niet komen. Ik had absoluut nog niet de kracht om hem voorbij te gaan", aldus de Brit.

Cavendish en de rest van het peloton begonnen maandag rond 12.25 uur aan de derde Tourrit. Het heuvelachtige parcours over 212 kilometer gaat van het Belgische Verviers naar het Franse Longwy.