Net als zijn landgenoot Alejandro Valverde moet ook Jon Izagirre een operatie ondergaan na zijn val zaterdag in de openingstijdrit in de Tour de France.

De Spaanse renner van Bahrein-Merida schoof in zijn rit tegen de klok onderuit op het asfalt in Düsseldorf, dat door de regen spekglad was geworden.

Izagirre liep daarbij een breuk op in het onderste deel van zijn wervelkolom, aan een van de zogeheten lendenwervels.

De kopman van de Bahreinse wielerploeg, die vorig jaar een bergetappe in de Tour won, crashte op nagenoeg dezelfde plek waar ook Valverde onderuit ging. De alleskunner van Movistar liep daarbij een gebroken linkerknieschijf, een enkelbreuk en een diepe snijwond in zijn scheenbeen op.

Valverde ging zaterdagavond direct onder het mes in het ziekenhuis van Düsseldorf. "Alles is goed gegaan, bedankt voor alle steun", meldde de 37-jarige Spanjaard op Twitter.

Zware klap

Bahrain-Merida zegt op de eigen website diep bedroefd te zijn door het wegvallen van Izagirre. "Dit is een zware klap voor ons. Renners en staf zullen de koppen bij elkaar steken om nieuwe uitdagingen te vinden in deze Tour."

De Ronde van Frankrijk gaat zondag verder met 196 renners. Het peloton wacht een vlakke rit over ruim 213 kilometer van Düsseldorf naar Luik.

Geraint Thomas schreef zaterdag de tijdrit op zijn naam en start zodoende in de gele trui.