Sylvain Chavanel begint zaterdag voor de zeventiende keer aan de Ronde van Frankrijk. De 37-jarige Fransman van Team Direct Energie evenaart daarmee een record.

Met zijn zeventiende deelname in Frankrijk komt Chavanel op gelijke hoogte met recordhouders George Hincapie, Stuart O'Grady en Jens Voigt, die allen ook zeventien keer aan de start stonden in de Tour. Joop Zoetemelk deed zestien keer mee.

Chavanel, die eerder deze maand zijn contract bij Direct Energie met een jaar verlengde en volgend jaar een record kan vestigen met achttien deelnames, reed de Tour in dertien van zijn voorgaande zestien keer uit.

De bijna 38-jarige Fransman won in 2010 twee Touretappes en kwam twee jaar eerder ook al eens als dagwinnaar over de streep. In 2009 noteerde hij met de negentiende plek zijn hoogste eindklassering. Vorig jaar werd hij 43e in het klassement.

Coquard

De Tourploeg van Direct Energie bestaat met verder Thomas Voeckler, Lilian Calmejane, Adrien Petit, Romain Sicard, Perrig Quemeneur, Angelo Tulik, Thomas Boudat en Yohann Genen louter uit Fransen.

Een opvallende afwezige in de negenkoppige ploeg van Direct Energie is Bryan Coquard. De sprinter, die na dit seizoen vertrekt bij de Franse formatie, was in de voorgaande drie edities wel van de partij.

Coquard (25) boekte in zijn drie Tourdeelnames geen ritwinst, maar eindigde wel verschillende keren in de top tien.

Minnaard

Marco Minnaard maakt zoals aangekondigd zijn debuut in de Tour namens Wanty-Groupe Gobert. De 28-jarige Nederlander, wiens deelname twee weken geleden al was bevestigd, kwam in zijn carrière nog nooit uit in een grote ronde.

Wanty-Groupe Gobert maakte maandag met de Italiaan Andrea Pasqualon en de Nieuw-Zeelander Don Smit de laatste twee deelnemers bekend. De Franse formatie bestaat verder uit de Belgen Frederik Backaert, Thomas Degand, Guillaume van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck en de Fransen Guillaume Martin en Yoann Offredo.

Minnaard rijdt sinds 2014 voor de Franse ploeg en maakte daarvoor deel uit van de opleidingsploeg van Rabobank. Vorige maand pakte hij de eindzege in de Franse koers Rhône-Alpes Isère Tour.

Meintjes

Louis Meintjes is de kopman van UAE-Team Emirates. De 25-jarige Zuid-Afrikaan eindigde vorig jaar als achtste in het klassement en geldt als een van de topfavorieten in de strijd om de witte trui.

Hij krijgt met de Colombiaan Darwin Atapuma en de Italiaan Diego Ulissi twee sterke helpers mee. Die laatste maakt zijn debuut in de Tour en wil voor een etappezege gaan.

De Kroaat Kristijan Durasek, de Noor Vegard Stake Laengen, de Brit Ben Swift en de Italianen Matteo Bono, Marco Marcato en Manuele Mori completeren de negenkoppige selectie van ploegleider Mario Scirea.

De 104e editie van de Tour de France begint zaterdag met een individuele tijdrit over veertien kilometer met start en finish in het Duitse Düsseldorf. Zondag voert de tweede rit van Düsseldorf naar Luik.