Fabio Aru heeft de overwinning in het Italiaans kampioenschap opgedragen aan de overleden Michele Scarponi. De Italiaan reed de wedstrijd zondag in het shirt van zijn verongelukte ploeggenoot.

"Ik reed vandaag in het tricot van Scarponi", zei een ontroerde Aru in zijn eerste reactie na de finish in Ivrea. "Nu wil ik het shirt teruggeven aan zijn familie."

Aru won het Italiaans kampioenschap voor Diego Ulissi en Rinaldo Nocentini. De Vuelta-winnaar van 2015 kwam na een bergachtige rit van 236 kilometer solo aan met een voorspong van veertig seconden op een klein groepje.

De 26-jarige Sardijn kende tot dusverre een ongelukkig seizoen. Hij miste de Giro d'Italia door een blessure en won tot zondag nog geen enkele koers.

"De afgelopen maanden zijn niet gemakkelijk geweest voor me door het overlijden van Scarponi. Maar ik zie de toekomst nu positief in", stelde Aru. Scarponi overleed in april op 37-jarige leeftijd nadat hij tijdens een trainingsrit werd aangereden door een busje.

Tour

In de groen-wit-rode kampioenstrui van Italië begint Aru zaterdag als kopman van Astana aan de Tour de France. De klimmer krijgt zijn landgenoot Dario Cataldo, de Denen Jacob Fuglsang en Michael Valgren, de Kazakken Dmitriy Gruzdev, Bakhtiyar Kozhatayev, Alexey Lutsenko en Andrey Zeits en de Oekraïener Andrey Grivko als helpers met zich mee.

De Tour de France begint zaterdag met een tijdrit van 14 kilometer in Düsseldorf. Op zondag 23 juli finisht het peloton op de Champs-Élysées in Parijs.