In de negende etappe van de Tour de France staan er drie loodzware beklimmingen van buitencategorie op het menu. De finishstreep ligt na een steile afdaling naar Chambéry.

Etappe 9: Nantua - Chambéry
Bergrit 181 kilometer

Het peloton start om 11.55 uur. De verwachte aankomsttijd is om 17.02 uur.

5 grootste kanshebbers voor de dagzege: Chris Froome (Team Sky), Richie Porte (BMC), Fabio Aru (Astana), Alberto Contador (Trek-Segafredo), Nairo Quintana (Movistar)

Tristan Hoffman, ploegleider Bahrain-Merida, over de etappe: "Dit is een van de zwaarste etappes van de ronde. Er moeten maar liefst 4600 hoogtemeters worden overbrugd. Het is de hele dag op en af, dat begint al bij het vertrek. Voor de klassementsrenners wordt het knallen op de steile, laatste klim, de Mont du Chat. Vanaf de top is het eerst dertien kilometer dalen en daarna nog dertien kilometer vlakke weg naar de finish. Maar dat moet ze niet afschrikken om aan te vallen. Het heeft ook geen zin om te wachten tot de ritten met finish bergop. Wie Froome wil verslaan, zal soms uit onverwachte hoek moeten komen."

"Wat betreft de ritzege zijn er meerdere scenario's mogelijk; het kan een prooi worden voor een klassementsman of voor een aanvaller. Er zijn onderweg veel punten te verdienen voor de bergtrui en de coureurs die daar een doel van maken, kunnen zomaar vooruit blijven en voor de dagzege mogen strijden. Met Bahrain-Merida hopen we in deze Tour voor een ritzege te gaan. Dit is een mooie dag om ten aanval te trekken."

Tour-vooruitblik: 'Vanuit vertrek kunnen we gelijk oorlog verwachten'
85
Tour-vooruitblik: 'Vanuit vertrek kunnen we gelijk oorlog verwachten'