Team Sky-ploegleider Servais Knaven concludeerde zaterdag na de laatste lastige rit in de Tour de France dat Chris Froome op alle vlakken heeft aangetoond dat hij momenteel de beste renner ter wereld is.

"Chris heeft een rit gewonnen in een afdaling, hij heeft een tijdrit gewonnen, hij is op het vlakke weggereden in de wind en bergop heeft hij ook aangetoond dat hij de beste is", aldus Knaven. "Een meer complete renner rijdt er op dit moment dus niet rond."

Froome heeft met alleen zondag nog de slotrit naar Parijs te gaan een voorsprong van ruim vier minuten op de nummer twee Romain Bardet, waardoor hij praktisch zeker is van zijn derde Tourzege.

De 31-jarige Brit rijdt al sinds de achtste etappe, toen hij in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon wegreed bij zijn concurrenten en de ritzege voor zich opeiste, in de gele trui en de eindzege kwam zelden in gevaar deze Ronde van Frankrijk.

"Ik ben nooit bang geweest dat Chris niet zou kunnen winnen", zegt Knaven. "Natuurlijk schrokken we heel erg toen hij vrijdag in de voorlaatste Alpenrit onderuit ging. Maar gelukkig viel het mee en was hij zaterdag gewoon weer goed."

Contador

Mede door het vroege uitvallen van Alberto Contador werd Froome deze Tour amper aangevallen door de andere klassementsrenners. Ook in de laatste bergrit bleven demarrages grotendeels uit in de favorietengroep.

"Aan het eind van de Tour heeft iedereen zijn eigen agenda", stelt Knaven. "Romain Bardet en Nairo Quintana wilden zaterdag niet meer hun podiumplaats verliezen. De anderen waren misschien niet bij machte om wat te proberen."

"Het is ook een heel zware Tour geweest en aan het eind zaten nog heel lastige ritten. Dat gaat niet in je koude kleren zitten."

Team

Als Froome al een keer werd aangevallen, dan werd de situatie meestal heel snel rechtgezet door zijn ploeggenoten. "Dit was waarschijnlijk de sterkste ploeg die we ooit in de Tour gehad hebben", aldus Knaven.

"In de breedte waren we veel sterker dan in voorgaande jaren. Iedere renner zat op een goed niveau, we konden op iedereen rekenen en dat was in vorige Tours nog wel eens anders. We zijn bovendien nog met negen man, dat hebben we ook nog nooit meegemaakt."

Wout Poels was, zeker in de laatste twee weken, meestal de belangrijkste knecht voor Froome.

"Ik denk dat Wout zijn beste Tour ooit heeft gereden", prijst Knaven zijn provinciegenoot. "Hij is heel stabiel geweest, alleen in de eerste bergrit in het Centraal Massief was hij niet super. In de rest van de Tour heeft hij aangetoond dat hij bij de beste klimmers ter wereld hoort."