Chris Froome besefte zaterdag na de laatste bergetappe in de Tour de France dat de eindzege hem niet meer kan ontgaan. De Brit was opgelucht dat hij de twintigste rit had overleefd.

"Ik moet zondag nog wel finishen, maar de wedstrijd is beslist'', zei Froome na afloop. "Het is een grote opluchting dat ik hier gefinisht ben. Ik heb heel wat klachten, met name mijn knie en mijn rug doen zeer. Maar mijn benen waren vandaag beter dan gisteren.''

De gele trui van de Brit kwam in de twintigste etappe niet in gevaar en Froome is zo goed als zeker van de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Hij keek met een goed gevoel terug op de afgelopen weken.

"Het voelt alsof deze Tour een achtbaan is geweest. Ik heb heel mooie momenten meegemaakt zoals de aanval in de afdaling en sprinten met Sagan. Het is geweldig dat ik daar deel van heb uitgemaakt."

Eer

De 31-jarige Froome kan de Tour zondag voor de derde keer op zijn naam schrijven. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Philippe Thys, Greg LeMond en Louison Bobet.

Jacques Anquitil, Miguel Indurain, Eddy Merckx en Bernard Hinault wonnen de Tour vijf keer.

"Ik waardeer mijn plaats in de wielergeschiedenis, ik weet nu steeds beter hoe moeilijk het is om deze races te winnen. Drie keer de Tour winnen is meer dan ik ooit had kunnen dromen", aldus Froome.

"Mijn focus ligt nu echt op de Tour, omdat het zo'n speciale race is. Het is mijn droom om de komende vijf à zes jaar aan de start te staan van de Tour en mee te kunnen doen om de zege. Ik heb de Tour nu drie keer gewonnen en elke keer voelt het weer uniek. Dit is de grootste eer in onze sport."

De kopman van Team Sky weet nog niet of hij later dit jaar ook deelneemt aan de Ronde van Spanje. "Misschien doe ik de Vuelta dit jaar. Met mijn focus op de Tour is de Giro lastig. Ik ga er goed over nadenken of ik de Vuelta ga rijden dit jaar." 

Ploeggenoten

Froome kwam in Morzine samen met een aantal renners van zijn ploeg over de streep. Hij was lovend over zijn ploeggenoten bij Team Sky. 

"Het was een erg intense Tour. Dit was ons sterkste team ooit hier. Het is een ongelooflijk gevoel om samen met mijn ploegmaten de finish te passeren. Ik wil hen bedanken voor al het werk dat ze hebben gedaan, ze waren er altijd voor mij", zei Froome na de finish in Morzine.

Zondag finisht de laatste etappe van de Tour de France traditioneel in Parijs op de Champs-Élysées. Gezien het vlakke parcours is het vrijwel zeker dat de rit eindigt met een massasprint.