Bauke Mollema was zaterdag voor de start van de voorlaatste Tourrit de grote klap van een dag eerder vanzelfsprekend nog niet helemaal te boven, maar de Groninger hoopt toch dat hij nog wat kan klaarspelen in de laatste bergetappe.

"Het is wat lastig om nog motivatie te vinden voor deze rit, maar hopelijk kan ik vandaag nog wat laten zien", aldus Mollema in Megève, de startplaats van de twintigste etappe, in gesprek met NU.nl.

De kopman van Trek-Segafredo verloor vrijdag in de voorlaatste Alpenetappe ruim vier minuten op de slotklim na een valpartij in de laatste afdaling, waardoor hij in het klassement van de tweede naar de tiende plaats zakte.

"Dat was natuurlijk heel erg balen, het zal nog wel even duren voordat ik helemaal hersteld ben van die klap. Maar ik heb redelijk geslapen vannacht en gelukkig valt de schade lichamelijk mee, dat is nog een geluk bij een ongeluk."

De renners krijgen zaterdag nog één zware bergrit voor de kiezen, met één col van de tweede categorie en twee cols van de eerste categorie als voorspel en dan de steile Joux Plane (11,6 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage van 8,5) van buitencategorie als slotstuk. De finish ligt in Morzine na een afdaling van negen kilometer.

"Ze zullen me waarschijnlijk niet de ruimte geven om mee te zitten in de ontsnapping, dus hopelijk kan ik nog wat op de slotklim", zegt Mollema.

Andersen

Ploegleider Kim Andersen denkt dat het niet makkelijk zal zijn voor de Nederlander om direct om te schakelen naar vechten om een ritzege. "Dat is lastig als je tot en met gisteren nog vocht om het podium."

Volgens de Deense oud-renner moet Mollema na de Tour proberen ook de positieve punten van deze Ronde van Frankrijk in te zien.

"Hij heeft laten zien dat hij de potentie heeft om mee te doen om het podium. Dat moet hij meenemen naar de toekomst."